Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Upp- och nedvända världen"

/
  • Hela Gävle sjukhus kan komma att behöva flyttas, något som kan kosta regionen omkring 12 miljarder kronor.

Upptäckten att en utbyggnad av Gävle sjukhus hotar dricksvattenförsörjningen i kommunen har väckt oro. Helahälsinglands politiska redaktör Lilian Sjölund föreslår att sjukhuset ska flyttas till Hälsingland respektive Sandviken. Förslaget får splittrat mottagande av regionpolitikerna.

Annons

– Det är roligt att den diskussionen kommer upp, det blir lite upp- och nedvända världen. I dag kretsar debatten kring att centralisera sjukvården, men det här vore då en helt annan utveckling, säger regionrådet Eva Tjernström (S), som själv bor i Söderhamn.

Men hon tycker inte att det går att säga något om rimligheten i att flytta verksamheter till sjukhusen i Hälsingland och Sandviken.

– Det är alldeles för tidigt att säga än om vi ens måste flytta sjukhuset. Om det sker måste vi titta på förutsättningar med infrastruktur och så vidare. Sedan åldras sjukhuslokaler snabbt, så om 20-30 år kommer det ändå vara aktuellt att se över Gävle sjukhus, säger Eva Tjernström.

Regionråden Hannah-Karin Linck (C), från Rengsjö, är försiktigt inställd till ett sådant förslag.

– Det är för tidigt att uttala sig om, vi måste till att börja med titta på alla alternativ. Först om det skulle bli aktuellt att flytta enskilda verksamheter från Gävle sjukhus kan de andra sjukhusen i länet bli intressanta, men vi måste också se till att vårdkedjorna hänger ihop, säger hon.

Gävlebon och oppositionsrådet Patrik Stenvard (M), är betydligt mer skeptisk till idén. Han är orolig för att debatten nu kommer splittra länet på sjukvårdens bekostnad.

– Det är inte ett seriöst förslag. Konsekvensen av något sådant skulle vara att alla Gävlebor sökte vård i Uppsala i stället och medföra en stor personalflykt från länet. Om den här diskussionen blossar upp river det upp diket mellan Hälsingland och Gästrikland som vi slitit för att försöka skotta igen. Gävle är en stad med 100 000 invånare och det är självklart att det ska ligga ett sjukhus där. Men nu börjar tongångarna låta annorlunda, politiker i hälsingekommunerna pratar om att skicka sina patienter till sjukhuset i Falun i stället. Det tyder på att man inte har förstått att sjukvårdens utveckling i vårt län behöver ett sjukhus i Gävle, säger Patrik Stenvard.

Men Stig Zettlin, Gävlebo och Sjukvårdspartiets oppositionsråd, är betydligt mer positiv.

– Vi ser möjligheter att flytta verksamheter till sjukhuset i Bollnäs. Men gästrikarna behöver också bra vård och då finns det tomma lokaler att flytta till i Sandviken. Problemet har varit att tjänstemannaledningen varit helt fokuserad på att centralisera verksamheter till Gävle, men redan nu ser vi att exempelvis akutsjukvården där inte klarar sin uppgift, säger han.

Kristdemokraternas oppositionsråd Ingemar Kalén, från Hofors, är mer försiktig.

– Det är alldeles förtidigt att uttala sig om. Först och främst måste alla parter sätta sig ner och diskutera hur vi ska lösa det här. Vi kan inte utesluta att vi i stället behöver hitta en ny vattentäkt. Att flytta det här sjukhuset kan kosta så mycket som 15 miljarder kronor och det skulle innebära en skattehöjning på 1,50 kronor per hundralapp. Dessutom är det 4 000 anställda som slagit ned sina bopålar i Gävle, det är inte troligt att de bara flyttar vidare till Sandviken eller Hälsingland, säger han.

Mer läsning

Annons