Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonalen underkänner patientsäkerheten i länet

/

Vårdpersonalen i Gävleborg underkänner patientsäkerheten i länets sjukvård. De upplever också att arbetsbelastningen är för stor. Det visar en enkät som Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gjort.

Annons

Under tre år har vårdpersonal i hela Sverige fått svara på frågor om hur de värderar patienternas säkerhet. Enligt enkäten tycker personalen i Region Gävleborg att det finns ett "stort förbättringsbehov" när det gäller patientsäkerheten.

4 782 sjukvårdsanställda tillfrågades i Gävleborg och nära 65 procent av dem har svarat på enkäten. De har fått värdera om de tycker att vårdens arbete är välfungerade, har visst förbättringsbehov eller stort förbättringsbehov.

De ser stora behov av förbättringar när det exempelvis gäller att rapportera när något går fel i vården, den tunga arbetsbördan för personalen, regionledningens stöd i patientsäkerhetsarbetet och samarbetet mellan olika delar i vården.

Det enda området där personalen i länet tycker att det fungerar är när det gäller samarbetet mellan personal inom den egna vårdenheten.

Ulrika Nilsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Gävleborg, är inte förvånad. Hon nämner att samarbetet med vården i kommunerna måste bli bättre, men pekar framför allt på personalsituationen i vården.

– En röd tråd i det här är bemanningen, att det är för lite personal. Det är inte så enkelt att fler anställda löser allt, men det är klart att många vakanser och mycket vikarier gör att det blir svårt att få tid över till att utveckla patientsäkerheten, säger Ulrika Nilsson.

Den största förbättringen som vårdpersonalen vill se är att regionledningen i Gävleborg ska stötta verksamheterna bättre i patientsäkerhetsarbetet. Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman tolkar det som att ledningens arbete med att lyfta frågorna kring patienternas säkerhet inte har nått ner till golvet. Han nämner att regionen nu exempelvis månadsvis mäter vårdhygienen och tryckskadorna i vården, vilket är oftare än övriga riket.

– Det är tydligt att vi i ledningen inte har nått fram, men att man längst ut i organisationen ändå arbetar med de här frågorna. Det är det viktigaste ur patienternas perspektiv. Jag tror att de ansträngningar vi gjort kommer att synas i nästa års mätning, säger Kjell Norman. 

Mer läsning

Annons