Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamrångeborna har jobbat hårt med framtiden

Hamrångeborna ser ljust på sin framtid. Utvecklingsmöjligheterna är många och stora. I tisdags fick kommunalråd Per Johansson ta emot handlingarna som ska beaktas när översiktsplanen utarbetas.

Annons

– Jag är imponerad. Ni har gjort ett fantastiskt arbete, det är min första reflektion, sa kommunalrådet Per Johansson, s, efter att tre arbetsgrupper från Bergby, Norrsundet och Axmarområdet presenterat sitt arbete.

Tillsammans med politiker och tjänstemän besökte Johansson Folkets hus för att ta emot framtidsplanerna.

En blomstrande industribygd vid den sydliga spetsen av Norrlands skärgård. Med tågstopp i Hamrångefjärden och Axmarby, samt bussförbindelser med Ockelbo kan stora miljövinster göras. Ett resecentrum för av och påstigningar vid Hakke Gård för bussar norrut, västerut och söderut.

Hamrångegruppens ordförande Göran Bäuerle var den som anförde sin grupps talan för Bergby, Annica Lawrey höll i Norrsundet, och från Axmarområdet talade Ralf Åkerblom och Ebbe Lundqvist. Även om grupperna jobbat åtskilda från varandra fanns gemensamma nämnare hos dem alla.

En ökad inflyttning, och därmed ökad bebyggelse med nyproducerade bostäder presenterades. För Norrsundets del var attraktionskraften det strandnära läget som skulle locka.

– Vi skulle kunna erbjuda boenden i natursköna områden intill både strömmen, havet eller Hamrångefjärden, menade Annica Lawrey.

Äldreboende var också ett önskemål för hela bygden, liksom ett badhus som länge funnits med på önskelistan.

– Vi på landsbygden måste också ha möjlighet till en bra hälsa genom bad, gym och träningshall; i dag har vi inte ens sjukgymnasten kvar, menade Bäuerles grupp.

Campingplatser för husvagnar eftersöks i hela bygden, och förslag gavs både i Norrsundet, Totra, Hamrångefjärden och Axmar.

Kanot-, rid-, och pilgrimsleder skulle locka turister till bygden, grupperna vill skapa en turistvänlig infrastruktur kring Gästrike kustpark, som man döpt området till.

En kustnära väg mellan Axmar och Norrsundet har det länge spekulerats i, och förslaget fanns med i handlingarna. Givetvis var utvecklingen av näringslivet tungt vägande hos alla grupperna, och en av förutsättningarna är då att djuphamnen i Norrsundet bibehålls.

För Axmarbys del var det kommunikationen, eller kanske bristen på kommunikation, som var det stora problemet. Ett tågstopp skulle lösa mycket, menade Ralf Åkerblom.

Det byggs mycket nytt i Axmar, och VA är ett stort problem som måste lösas. Ebbe Lundqvist informerade om de långt gångna planerna på att Axmarbruk kan bli Gästriklands första kulturreservat.

Brist på övernattningsmöjligheter kring Axmar Brygga gör att många turister inte kan stanna kvar i området. Att utöka hamnen och etablera en campingplats skulle lösa en del av problemen. Om ett och ett halvt år ska översiktsplanen kring mark, vatten och bebyggelse vara klar för hela kommunen, så det är fortfarande gott om tid att lämna sina synpunkter.

Mer läsning

Annons