Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets mest lästa artiklar 2015

/

Under ett år fylls arbetarbladet.se med nyheter om olyckor, dispyter, glädjeämnen, lustigheter, skandaler och de mest skiftande ämnena. När redaktionen summerar året i en lista med det absolut mest lästa handlar det om dock om åsiktsmaterial.

Annons

Vi sammanfattar året i en rad listor. Längre ner finns listor med årets mest lästa ledare, insändare och debattinlägg, sport-, nöjes-, och kulturtexter.

Här är de tio mest lästa texterna oavsett kategori 2015:

1. Kvällen då riksmedias okunskap om Sverige sändes live

Efter att terrordåden i Paris skakade världen i mitten på november intensifierades sökandet efter terrorister, även i Sverige. Plötsligt riktades polisens uppmärksamhet på Boliden i Västerbotten, där en stor insats ägde rum. Medierna hängde på, med måttlig framgång. Många verkar ha känt samma frustration som Arbetarbladets ledarskribent Jenny Wennberg gjorde, när hon såg riksmedias bevakning. Hon lyfter fram flera exempel på hur misslyckad rapporteringen varit och Aftonbladet- respektive SVT-journalisternas okunskap om Sveriges geografi. Det blev vår överlägset mest lästa text under året.

2. En bonddotters sorg och frustration

Bönder och i synnerhet mjölkbönders villkor var något som var hett omdiskuterat under 2015. Sofia Gustavsson skickade in en insändare till Arbetarbladet där hon beskrev sin uppväxt på hennes föräldrars bondgård i Småland och sin oro inför framtiden för bönderna. Många sympatiserade med henne.

3. Olagligt att lämna katten ensam

"Du ska vara borta ett dygn och tänker ställa fram extra mat och vatten till katten. Därmed planerar du att begå en kriminell handling". Så inleds artikeln från 2014 om den tillsynsplikt som kattägare har, men som få verkar känna till. En artikel skriven av Tidningarnas Telegrambyrå som fick ett uppsving under 2015.

4. Den livsfarliga stressen

Arbetarbladets ledarskribent Anna Norling lyckas sätta fingret på en brännande fråga som många behövde ta till sig av. Stress är helt enkelt farligt – Anna berättar hur farligt och på vilket sätt.

5. Blyghet kan vara högkänslighet

Ett av fem barn anses vara högkänsligt, skriver Anne Sjödin. Men vad är högkänslighet? Det är ett medfött personlighetsdrag som kan vara både en tillgång och en nackdel i livet. Texten rådde säkert bot på obesvarade frågor hos en och annan läsare.

6. Hela Gävles kommunledning avgår

Lokala nyhetshändelser har svårt att ta sig in på listan över de absolut mest lästa, men när Gävles kommunledning tog det historiska beslutet att avgå under pågående mandatperiod, väckte det mycket uppmärksamhet.

7. Tröttnade på muslimhat – bjöd SD-politiker på middag

Efter att Arbetarbladets gjort en granskning om hur Sverigedemokratiska politiker uttrycker sig på Facebook tog muslimen Raad Al-Duhan ett oväntat initiativ. Han bjöd hem SD-politikerna Roger Hedlund och Richard Carlsson för att äta middag och diskutera – och de nappade. Vi var där och filmade mötet.

8. Hur en kommentar om Valbo sportcentrum bidrar till IS krigföring

När Gävle kommun gick ut med att Valbo sportcentrum temporärt skulle stängas för allmänheten för att bli ett tillfälligt flyktingboende, vällde de ilskna kommentarerna över. Och Jenny Wennberg svarade med just de som rubriken säger. Hon förklarade hur hon ansåg att de hårda och intoleranta kommentarerna bidrog till IS krigföring. Vilket fick debatten att fortsätta gå varm.

9. Michael Fernquist förlorade två barn

Sorgen över att ha förlorat två barn går nog inte riktigt att förstå för en som inte upplevt det. Men Michael Fernqvist, som råkat ut för just det, försökte förklara och berättade om sorgen för oss.

10. Hur konkurrerar jag med dem som har betald arbetskraft?

När konkurrerande företag anlitar Fas 3:are ställer det till det för de som inte väljer att ha sådana. En insändarskribent beskriver här den snedvridna konkurrenssituationen som uppstår.

MEST LÄSTA SPORTTEXTERNA:

1. Pappans reaktion efter domen: "Mest besviken på föreningen"

2. Medalj och brynäshalsduk vid Noppas minnesplats

3. Här är Gävletjejen som nått allsvenskan – och krossat världsrekordet

4. Trots dramatik – "Stålfarfar" svensk mästare

5. Domarnas ursäkt till Brynäs

MEST LÄSTA NÖJESTEXTERNA:

1. Fifty shades of nej

2. Jimmie Åkesson släpper cover på Gävlemusikers låt – "Det känns inte bra"

3. Korvförbud på Bryan Adams konsert

4. Nordmans exsambo slår tillbaka mot anklagelser

5. "Paradise hotel"-Jennifer kör sitt eget race

MEST LÄSTA LEDARTEXTERNA:

1. Kvällen då riksmedias okunskap om Sverige sändes live

2. Den livsfarliga stressen

3. Hur en kommentar om Valbo sportcentrum bidrar till IS krigföring

4. Det dubbla motståndet

5. Lögnerna om 16 år med sextimmarsdag

MEST LÄSTA KULTURTEXTERNA:

1. Jättebeställning från Gavlegårdarna chockade Kosta

2. Hello Goodbye

3. Att döda en trovärdighet

4. KRÖNIKA: Aftonklänningens förbannelse

5. ”Det är jättekonstigt att hon inte går här längre”

MEST LÄSTA INSÄNDARE OCH DEBATTINLÄGG:

1. En bonddotters sorg och frustration

2. Hur konkurrerar jag med dem som har betald arbetskraft?

3. Öppet brev till alla SD-väljare

4. Hur kan du skriva så på Facebook?!

5. A-traktorer borde få köra 50 km/h!

LÄS OCKSÅ: Årets mest lästa och sedda 2014

Mer läsning

Annons