Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de röda höjdarna i beställningssortimentet

/
  • Några av de mest köpvärda röda vinerna bland ett stort antal testade i beställningssortimentet.

Sune Liljevall – vår seglare i beställningsfloden – har gått i hamn med ännu ett omfattande antal flaskpost inför sommaren. Ovanligt många blindskär fann han dock denna gång – men även en hel del som gör gott i gomseglet… Här redovisas de allra bästa röda vinvalen – inom kort följer de vita.

Annons

Bland de röda beställningsvinerna finns mycket gott att välja bland. En barbaresco från firman Fontanafredda ger definitivt mycket smakvaluta för pengarna vilket även ett par utmärkta viner från spanska Ribera del Duero gör.

Några utsökta, förförande goda, pinot noir-viner från Kalifornien kommer jag själv att tvingas investera i och lagringsdugliga Weninger Merlot, 279 kr, från Österrike får också mina smaklökar att jubla, liksom några av provningens utmärkta Rhôneviner. För att bara nämna några av godbitarna…

Inga av dessa viner lagerförs i någon Systembutik men kan enkelt och kostnadsfritt beställas på bolagets hemsida.

Fortsatt trevlig vinsommar!

Sune Liljevall

Röda viner i beställningssortimentet

Fynd – bästa köp

72892 Aura Fontaine Du Clos 2012, Rhône, Frankrike 109 kr

Mycket tilltalande sydfranskt vin med björnbär, blåbär, lagerblad, kryddor och rökta charkuterier i den långa smakbilden. Ett generöst höjdarvin för priset.

81046 Jacobsdal Cabernet Sauvignon 2011, Sydafrika 119 kr

Härlig bordeaux-influerad cabernet med mörka bär, choklad och lakrits i den långa, följsamma, harmoniska smaken. Bra val till mörka kötträtter av alla slag. Ytterst prisvärt.

75182 Fontanafredda Barbaresco 2011, Piemonte, Italien 169 kr

Ett för priset utsökt nebbiolovin i en tillgänglig och delikat stil med fina tanniner och med pikanta mognadstoner av stall och läder. Kalasgott och användbart köttvin.

70997 Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2012, Kalifornien, USA 225 kr

I den här blandcuvéen från flera lägen i Anderson Valley bjuds ljuva, nyansrika jordgubbstoner, solmogna friska körsbär och inslag av apelsin i den fräscht fruktiga, mycket drickvänliga, smakbilden.

72899 Recoletas Reserva 2009, Ribera del Duero, Spanien 249 kr

Mognadsinslag av kola, fat, tobak, stall och läder hittas i den läckert sammansatta smakbilden i detta utmärkta tempranillovin. Klockrent val till en finare mörk kötträtt.

…också bra köp

71065 Viña Bujanda Crianza 2010, Rioja, Spanien 101 kr

God, mycket typisk riojasdoft av dill och mint som går igen i den eleganta, solmogna, vitala rödbärigheten med inslag av fat och röd citrus. Bättre än reservan från samma producent.

72738 Scaia Corvina 2012, Venetien, Italien 109 kr

Här bjuds en solvarm körsbärsfrukt och hallontoner i en tilltalande, bussig, lättgillat harmonisk stil.

72556 Côtes Du Rhone Villages Domaine De La Biscarelle  2013, Côtes du Rhône, Frankrike 124 kr

Maffigt mörkbärig, mullig sydfransos med lakrits- och kryddtoner i en djup och generös grytvänlig stil.

78025 Topf Strassertal Zweigelt 2012, Österrike 129 kr

I dagsläget ett något kantigt men innehållsrikt zweigelt-vin med stramsträv körsbärskärnig tanninstruktur i en rödbärig, stringent, ungdomligt syrafrisk stil. Definitivt matkrävande.

81047 Allesverloren Cabernet Sauvignon 2012, Sydafrika 129 kr

Välgjort och mörkbärigt i välgjord och grillvänlig stil. Men kanske något vekare än tidigare.

75797 Mineral del Montsant 2012, Spanien 133 kr

Bjuder på en öppen, generös smak av skogsbär i läckert koncentrat tillsammans med mineralitet och milda kryddor i en lättgillad, men ändå seriös, smakprofil.

73156 Valpolicella Ripasso Superiore 2011, Venetien, Italien 149 kr

En riktigt högklassig, seriös ripasso med generös körsbärsfrukt med inslag av rosenblad, russin, och fikon i den långa behagliga smakbilden. Bra val till allt från lamm till nöt och vilt.

72267 Recoletas Vendimia Seleccionada 2012, Ribera del Duero, Spanien 219 kr

Underbar spanjor med djup, mörkbärig ungdomlig smak i en lång, lagringsduglig, mycket väl sammansatt, stil.

72859 Baloiro Reserva Mencia 2009, Bierzo, Spanien 235 kr

Ett utsökt vin på den nordvästspanska kvalitetsdruvan mencia som här gett en mörkbärig, lätt kryddig, aromrikedom med lakritstoner och tydliga fatinslag i den långa, harmoniska, utvecklade smaken som gör sig bäst tillsammans med mörka, smakrika kötträtter. Gott nu men håller definitivt även för några års lagring.

79984 Qupé Bien Nacido Syrah 2010, Kalifornien, USA 249 kr

Här exponeras en klassisk Rhônelik syrahkaraktär av rökta charkuterier i en mörk, kryddig, fattonad bärighet i kombination med en uppstramande, köttvänlig, tanninstruktur. Klart lagringsdugligt.

73037 Weninger Merlot 2009, Österrike 279 kr

Ett högklassiskt merlotvin av högsta Bordeaux-klass med koncentrerade svarta vinbär, goda fattoner och snygg tanninstruktur i mycket lagringsduglig stil även om det kan njutas redan nu till mustiga, mörka kötträtter med feta/gräddiga såser/tillbehör.

78814 Robert Sinskey Vineyards Pinot Noir 2011, Kalifornien, USA 299 kr

Här bjuds en underbar, förförande god mix av solmogna hallon och friska lingon/tranbär tillsammans med en kryddighet som är direkt vinnande och får smaklökarna att jubla.

76027 Copain Le Voisins Pinot Noir 2012, Kalifornien, USA 365 kr

Högklassisk amerikansk pinot noir med förföriska inslag av jordgubbar, balasamiska kryddor, vilda bär och fat i ytterst tilltalande, terroirpräglad förening – och vars friska syra och fruktkoncentration indikerar mycket god lagringspotential.

Mer läsning

Annons