Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vinerna som passar till grillat

/
  • Grilltider. Vin är gott till grillat. Vår vinexpert ger tips på passande viner att njuta till.

Grillsäsongen är i sin intensivaste period. Det osar grillolja och marinader från villaträdgårdar och lägenheternas innergårdar. Utanför husvagnar och tält på campingplatserna. Och ofta dricks det vin till de grillade rätterna.

Vilka viner passar då bäst till det grillade?

Annons

Naturligtvis kan den personliga favoriten även drickas vid dessa tillfällen. Men det är sällan någon bra idé att satsa på de mer exklusiva och nyanserade vinerna. De gör sig bättre inomhus under mer ordnade former. De komplexa nyanserna man betalat för flyktar ändå iväg i kvällsbrisen eller övermannas av grilloset. Vinerna bör inte heller ha så mycket strävhet, då strävheten förstärks av kryddiga marinader och det kan bli väl eldigt i munnen. Nej, smakrika bussiga, inte för strama, rödviner brukar fungera bäst till grillköttet, liksom fruktiga, gärna fatlagrade, vita viner om fisk- och skaldjur står på menyn. Till kyckling fungerar såväl de vita som de röda och rosé.

Till vegetarianens grillade grönsaker är vita viner oftast de bästa valet. Gärna med lite sötma om marinaderna drar åt det heta hållet. Rosé kan också vara gott till.

I tabellen hittar ni elva personliga grillfavoriter under 100 kronor.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons