Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har blivit vanligare att barnen bor med pappa

Växelvis boende har blivit mycket vanligare under de senaste åren. I dag bor nära 3 av 10 barn med separerade föräldrar växelvis hos sin mamma och pappa.

Annons

Nästan 50 000 barn upplevde en separation 2010. Under början på 2000-talet minskade andelen barn som var med om att deras föräldrar separerade för att sedan åter öka 2007. År 2010 minskade antalet återigen något jämfört med 2009. Det visar siffror från SCB.

Nedgången i separationer under 2000-talet har främst skett bland de yngre barnens föräldrar. Tidigare var det vanligare att yngre barn upplevde en separation. Bland tonårsföräldrar har däremot separationsrisken ökat en aning

– Att föräldrar är äldre i dag än tidigare när de får barn och att de oftare har högre utbildning är möjliga förklaringar till de senaste årens nedgång i separationer. Separationerna minskar nämligen både med föräldrarnas ålder och med deras utbildningsnivå. Barn med en ung mamma, högst 22 år när barnet föddes, har dubbelt så stor risk att uppleva att föräldrarna separerar jämfört med barn med en mamma som var 31 år eller äldre när de föddes, säger Karin Lundström arbetar med barn- och familjestatistik på SCB.

Vid mitten av 1980-talet bodde bara 1 procent av barnen med separerade föräldrar växelvis lika mycket med båda sina föräldrar.

År 2009 hade det ökat till 30 procent av barnen och det fortsätter öka för varje år.

Men fortfarande bor majoritet av barnen enbart med sin mamma men det har blivit vanligare att barn bor med sin pappa efter en separation.

Mer läsning

Annons