Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hittar du det godaste boxvinet

/
  • populär låda. Vinboxarna fortsätter att dominera den svenska vinförsäljningen. Nära 60 procent av allt vin vi dricker är förpackat i treliters box. Och allra störst är konsumtionen under sommarmånaderna.
  • Ett fräscht och smått elegant matvin är Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico.
  • God sauvignon blanc. Sydfranska Les Fumées Blanches är ett klart fynd i sin prisklass.
  • En mix av druvorna riesling och rivaner har gjort Z Riesling Rivaner till ett härligt sommarvin i den fräscht friska stilen.
  • Bland de mer exklusiva vita vinerna i mindre boxar är Beringer Sonoma Chardonnay en generöst fruktig, fattonad, variant.
  • Vill man ha ett smakrikt vitt vin till grillad fisk och ljust kött så är Inycon Chardonnay från Sicilien ett bra val.
  • Till de säkra vita vinvalen i låda hör sydafrikanska Drostdy-Hof Chardonnay Viognier.
  • Även en del mer exklusiva viner förpackas numera i box för den svenska marknaden. Louis Max Chardonnay är en riktigt god vit bourgogne i en tvåliters box.

Annons

Sverige har blivit vinboxarnas förlovade land, utan motsvarighet någon annanstans. Drygt 55 procent av allt vin vi drack 2010 var i trelitersbox. Dessutom drack vi drygt 5 procent vin från mindre pappförpackningar. Så flaskvinerna är i klar minoritet.

Konkurrensen mellan de olika boxleverantörerna är stenhård. Alla vill vara med i lådvinsracet där hela 96 miljoner liter såldes på Systemet förra året. Priserna pressas och kvaliteten höjs hela tiden.

Det är sällan storslagna vinupplevelser som erbjuds, men ändå mycket välgjorda viner. Alla ligger i en mittfåra för att kunna uppskattas av så många som möjligt. Så mer spännande smaker får ännu sökas i flaskform.

Kolla datum
De röda boxarna säljer totalt nära dubbelt så mycket som de vita. Rosévinerna i låda är på uppgång men från en låg nivå. Vad gäller rosé är mitt råd att satsa på flaskor, där finns mycket godare och bättre köp.

För vita viner och rosé är det extra viktigt att kolla tappnings- och bäst-före-datum på lådorna. Gör man bara det så finns det mycket överraskande prisvärt att välja på när många ska bjudas. För då har ju boxarna sin givna plats, även om man gärna kan hälla över vinerna i en trevligare karaff innan serveringen.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons