Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan fjärilarna landa

/

I veckan invigdes en helt ny trädgård i Valbo. Närmare bestämt vid Markhedens förskola som sedan början på 90-talet har haft inriktningen miljö och hållbar utveckling. Markhedens Gröna Rum kallas trädgårdsområdet som planerats och anlagts av fyra studenter från högskolans trädgårdsmästarprogram.

Annons

– Detta uppdrag hade entusiastiska beställare och det var en rolig sak att göra för barnen, berättar andraårsstudenten Linda Hellström.

Växterna i perennrabatterna har trädgårdsmästarna valt ut bland annat baserat på blommornas förmåga att locka fjärilar och andra insekter. Själva blommorna är nektarrika och har öppen form för att de ska fungera som lämpliga landningsbanor för fjärilarna.

Men trädgården är också tänkt att fungera som en lugn och sinnlig plats för barnen med perenner som lena lammöron och doftande schersminer. Och med björkstubbar att sitta skönt på i skuggan under ett träd.

Ett stort land för ettåriga snittblommor finns dessutom. Här växer till exempel krasse som barnen och lärarna odlat fram tillsammans på förskolan. Egenhändigt tillverkade pappersfjärilar med glitter på hänger ovanför snittblomslandet. Barnen har också har varit med och gjutit egna trampstenar målade i blått.

Sexåriga Molly Bäckström Zackrisson tycker att det gröna rummet är bra. Häromdagen såg hon två fina fjärilar.

– En satte sig på mitt finger! Den var lite brun och mycket blå och lite vit faktisk, säger Molly. Och vi har planterat luktärter. Det var jättelätt, man bara gjorde ett hål och satte ner plantan.

Jag gissar att det var fjärilar av arten blåvinge som kom på besök. Förhoppningsvis var det bara den första av många spännande upplevelser i trädgården.

Förskolan har avsatt pengar till projektet för att vidareutveckla verksamheten. Komposterat har man gjort i många år liksom kultiverat tomater och gurka i växthus och dessutom odlat potatis. Med det nya gröna rummet kan man nu ytterligare förstärka barnens relation till naturen, menar Catrin Hållberg.

Till vardags är hon lärare på förskolan. Idag ikläder hon sig rollen som Fröken Fjäril och fladdrar in med vattenkanna och magiskt pulver, klipper invigningsbandet och släpper in de förväntansfulla barnen i trädgården.

Barnens entusiasm går inte att ta miste på. Och det är inte bara glassen och bullarna som bjuds som är intressanta. Det undersöks och upptäcks.

Jag frågar om Fröken Fjäril kan ge något bra råd till föräldrar som vill odla hemma med sina barn.

– Föräldrarna ska bara tycka att det är kul. Man behöver inte kunna allt och ska inte ha för höga krav på sig. Det är positivt för barnen att se det lilla, att möta naturen.

Mer läsning

Annons