Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lär man sig prata i stället för att slåss

/
 • ÖVNINGAR FÖR ATT LÄRA KÄNNA SIG SJÄLV BÄTTRE. Saron Geboeyesus vill helst vara en fisk när alla barnen ska           välja ett djur. ”Därför att jag tycker om att simma och bada är det roligaste som finns”. Foto: Pernilla Wahlman
 • VILKET DJUR VILL DU VARA? Malte vill vara en dinosaurie. ”En vasstand vill jag vara för de är starka”.
 • EQ PÅ SCHEMAT. Barnen får prova att säga meningar med arg, glad eller ledsen röst för att träna sig på att uttrycka och känna igen olika känslor. Med små barn gäller det att göra övningarna så konkreta som möjligt.

En gång i veckan har sexåringarna på Bodaskolan i Skutskär EQ, emotionell intelligens, på schemat.
De får träna sig på att sätta ord på sina känslor, uttrycka och hantera dem. Och lära sig hur en bra kompis ska vara.

Annons

Läraren Linda Fröberg samlar halva klassen i en cirkel på golvet och tänder levande ljus. Hon frågar barnen om de kommer ihåg några känslor som de pratat om tidigare. Det gör de. Linda undrar också om det går att se på en människas ansiktsuttryck vad den personen känner.

Heidi Takala räcker blixtsnabbt upp handen och utan ett ord visar hon rädsla med hjälp av ansiktsuttryck och kroppsspråk. De andra barnen gissar först på blyg men prickar sedan rätt.

– Kan man höra på rösten om någon är arg då?

Linda säger ”köttbulle” med arg och stark röst. Barnen förstår vad hon menar. De får sedan prova att säga meningar med arg, glad eller ledsen röst.

Efter det läser Linda ur en bok om en arg flicka och klassen lyssnar uppmärksamt.

– När jag blir arg brukar jag tänka på fina saker för att bli lugnare, berättar Jonathan Holmstedt.

Barnen får till sist välja ett djur och förklara varför de skulle vilja vara just det djuret.

– Jag vill vara en björn för jag tycker om att vara i skogen, förklarar William Nykvist.

Filip Alnehed vill vara en ekorre för han tycker om att klättra i träd, Tove Lindroth Roeger vill vara en drake som kan flyga och Saron väljer en fisk eftersom bada är det roligaste hon vet.

– Det här är grunden för allting. Barnen får lära känna sig själva, det ger dem insikt och förståelse till varför de och andra reagerar som de gör. Det ger dem också verktyg att kommunicera. De ska lära sig att uttrycka sina känslor i ord i stället för att klappa till någon när de blir arga, säger läraren Linda Fröberg.

2008 infördes EQ-metoden i alla förskolor och skolor i Älvkarleby kommun. Skolpersonalen har gått en grundutbildning och fått material med övningar.

– I höstas beslutade barn- och utbildningsnämnden att alla klasser i grundskolan ska jobba med EQ en gång i veckan. Målsättningen är att barnen ska utvecklas till goda medmänniskor. I förlängningen tror jag att metoden kan förbättra arbetsron i skolan och ge bättre kunskapsresultat, säger Gunnmari Lutti-Nordström, rektor på Bodaskolan. Anne Sjödin

Mer läsning

Annons