Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skrivs svensk sprithistoria

Just nu skrivs sprithistoria i Sverige. Den första helt igenom svenskproducerade maltwhiskyn lanseras. Mackmyra Whiskys ”riktiga” maltwhisky finns nämligen att köpa i Systemets beställningssortiment från 2 juni. Namnet är ”Svensk maltwhisky – Den första utgåvan”.
– Jag är mycket nöjd med resultatet, säger Angela Forsgren D’Orazio som är utvecklingsansvarig på företaget och den som svarat för den slutliga mix av olika smaktyper av whisky som ingår i den nya huvudprodukten.

Annons

Målet var att göra en fruktig och elegant maltwhisky som många kan uppskatta. Den innehåller whisky som legat på fat som tidigare innehållit såväl bourbon som sherry, även en dos svensk ny ek finns med i blenden.
Det har tagit tio år från idé till färdig produkt och är hittills en framgångssaga där allt tycks ha gjorts rätt.

Allt började under en fjällsemester 1998. Fyra par nyexaminerade ingenjörer från Kungliga Tekniska Högskolan satt och drack whisky efter en dag i pisterna. Diskussioner om varför det inte gjordes whisky i Sverige kom upp. Vilket under kvällen ledde fram till beslutet att de skulle göra det.
Till skillnad från alla storslagna, men ofta orealistiska, idéer som föds under glada festkvällar, så gick de här åtta personerna från idé till handling.
Ingen av dem hade någon erfarenhet av destillering, men däremot hade gruppen kompetens inom ekonomi, marknadsföring, juridik, kemi- och byggsektor...
Och de gillade whisky.
Studiebesök till skotska whiskydestillerier bokades in, otaliga myndigheter kontaktades för tillstånd, lämpliga platser för destilleriet letades.
Att Mackmyra blev platsen de slutligen valde var den nuvarande vd:n Magnus Dandanells förslag. Han hade lekt där som barn och visste att det gamla järnbruket stod tomt.

Ättlingarna till grosshandlare Elfbring (som köpte det 500-åriga bruket i början av 1800-talet) som i dag äger bruket hade ingenting emot att upplåta lokaler till verksamheten efter att ha sett den seriösa affärsplanen.
Ett destilleri i miniformat byggdes inledningsvis för att de skulle lära sig tekniken. Den första lilla destillationspannan fixade man själv med inhandlad kopparplåt.
Ekfat köptes, man mältade och mäskade och fick fram vört, de första dropparna egentillverkad sprit analyserades och lades på olika fattyper för att utröna hur det påverkade smaken. Allt gjordes från ax till limpa.
En upptäckt under pilotprojektet som de byggt vidare på är att användandet av små 30- och 100-liters ekfat vid lagringen gör att whiskyn mognar betydligt snabbare än i de traditionella 200-litersfaten.
De första åren bekostade de åtta allt ur egen ficka. Men när det riktiga destilleriet skulle byggas behövdes massor av nytt kapital.
Då blev försäljningen av 30-litersfat med whisky till privatpersoner och företag ett lyckodrag. Denna förskottsbetalning tillsammans med att LRF och Lantmännen gick in med stora summor i aktiekapital tryggade ekonomin under uppbyggnadsskedet.
En betydande inkomst kommer i dag också från de många studiebesök av grupper och enskilda som vill lära sig hur whiskytillverkningen går till och delta i provningar.
Förra året hade man en omsättning på 40 miljoner, gick 4 miljoner i vinst och avlönade ett 30-tal årsanställda.

På destilleriet i Mackmyra jobbar man nio skift i veckan och producerar cirka 600 liter sprit per skift/körning. Det ger ungefär en årsproduktion på 300 000 liter.
Spriten läggs sedan på ekfat i minst tre år innan den får kallas whisky. En lagring som till största delen sker i huvudlagret nere i Bodås gruva, men även på Fjäderholmarna i Stockholm och i Häckeberga slott i Skåne och i Smögen.
Att säga att den nya whiskyn är Mackmyras första är dock bara delvis sant. För under 2006 och 2007 släpptes serien Preludium på Systemet. Sex olika typer av Mackmyrawhisky som förorsakade hysteri utanför Systembolagen när de släpptes och tog slut direkt.
Men Preludium var bara tillfälliga delmål. En försmak för de riktigt whiskyfrälsta som ville vara med under hela födelseförloppet fram till årets huvudprodukt.
Så nu ska ni enbart satsa på tillverkning av den här whiskyn?
– Ja, de närmaste åren riktar vi in oss på ”Den första utgåvan”. Men naturligtvis finns det idÈer på uppföljare med andra smakinslag, säger Angela.
Eftersom premiärwhiskyn inte har några rökiga inslag kan man väl räkna med en sådan, mer kraftfull, variant längre fram. Vilket Angela bekräftar.
Men nu kan whiskyvänner i första hand satsa på att få smaka månadens historiska whiskynyhet.
30 000 flaskor finns i första omgången. Om de tar slut kan lika många till levereras, men först i oktober. Det produceras för fullt.
Och det är inte bara svenskarna som är intresserade.

Mer läsning

Annons