Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har storleken betydelse?

Annons

Ja, definitivt i vinsammanhang.

Viner utvecklas olika fort beroende på flaskans volym. Desto mindre flaska desto snabbare mognad.

Halvflaskorna på 37,5 centiliter har ökat i antal och blivit allt populärare på Systemet. Det är helt logiskt med tanke på att fler svenskar än någonsin lever i ensamhushåll. De är också perfekta om man är ett par som vill ha olika viner till förrätt, huvudrätt och efterrätt. Även utbudet av mousserande viner och äkta champagne på halvflaska är i dag rätt omfattande.

Ett fåtal viner säljs även i 50-centiliters flaska, bland annat det utmärkta italienska rödvinet Briccotondo Barbera. Den storleken är egentligen idealisk att dela på två till en huvudrätt.

För enklare rödviner kan det vara en fördel att buteljeras på halvflaska, då det snabbt rundas av och mognar. Roodeberg i halvflaska är nu årgång 2005 och riktigt harmoniskt, fullmoget och sammetsmjukt. Samma vin i box och helflaska av aktuella årgång 2008 är betydlig stramare i smaken.

Bland de vita halvflaskorna kan det faktum att många är av äldre årgång, då de säljer mindre än helflaskorna, istället vara en nackdel. De förlorar snabbt sin syra och fräschör så här gäller det att leta efter färska årgångar.

Att vinerna mognar olika i olika storlekar beror på att syremängden, som gör att vinet åldras, är i stort densamma i samtliga flaskstorlekar. I en liten flaska blir därför andelen syre större i förhållande till vinvolymen i jämförelse med en större flaska. I magnumflaskor, 1,5 liter, går mognaden betydigt långsammare vilket kan vara en fördel om man vill långlagra exklusivare viner.

Mer läsning

Annons