Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härdsmälta kan ha inträffat

/

Annons

Den japanska regeringen utesluter inte att en härdsmälta har inträffat i ett kärnkraftverk i spåren av det förödande skalvet.

På kraftverket arbetar teknikerna febrilt för att kyla reaktorer och undvika en större olycka.

Regeringens talesman Yukio Edano uteslöt inte att en härdsmälta kan ha inträffat i de två värst utsatta reaktorerna nummer 1 och 3 i kärnkraftverket Fukushima 1.

På direkta frågor vid söndagens presskonferens sade han:
- Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en sådan har inträffat i reaktor 1. - Vad gäller reaktor 3 så agerar vi utifrån antagandet att en sådan är möjlig.

I reaktor 1 inträffade en explosion på lördagen. Enligt de japanska myndigheterna skadades reaktorbyggnaden men inneslutningen av reaktorn förblev intakt.

På söndagen havererade kylsystemet i en annan av reaktorerna på Fukushima 1, reaktor 3. Den överhettades så mycket att kylvattnet dunstade och tre meter av bränslestavarna exponerades för luften, vilket ökade risken för en härdsmälta.

Teknikerna lyckades efter en stund täcka dem med vatten igen.
Sverige följer

Kraftbolaget ventilerade samtidigt ut ånga med viss radioaktivitet från reaktorn för att minska trycket. En talesman för kraftbolaget sade att utsläppet var litet och inte utgjorde någon hälsorisk.

Senare rapporterade Tepco att strålningsnivån stigit till över tillåtna säkerhetsnivåer.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) följer utvecklingen i Japan dygnet runt. Natten till söndagen arbetade ett tiotal personer med att samla information från japanska myndigheter och via andra länder.

Lennart Carlsson, chef för kärnkraftssäkerhet på SSM, förvånas inte över uppgiften att den japanska regeringen inte utesluter att en härdsmälta har inträffat.
- Någon skada på härden har det ganska säkert skett, även om strålningsnivån inte är så hög utanför.

Enligt de uppgifter SSM fått så används brandbilar för att pumpa in vatten i reaktorerna för att förhindra överhettning.
- Det är rätt strategi i det här läget, säger Lennart Carlsson.
Tas ur drift

Oavsett skadorna så bedömer Lennart Carlsson att reaktorerna 1 och 3 aldrig kommer att kunna tas i drift igen. De kommer att behöva kylas under mycket lång tid.
- Utsläppsmässigt behöver det inte betyda så mycket för omgivningen om inte det tillstöter komplikationer, säger han.

Människor som bor inom två mils radie från Fukushima 1 och en mils radie från Fukushima 2 har beordrats att lämna området. Upp emot 200 000 människor berörs.

Myndigheterna förberedde sig för att dela ut jod till personer för att minska risken för strålskador. Vid uppsamlingscenter för de evakuerade arbetade skyddsklädda personer med att scanna de nyanlända för att upptäcka eventuell radioaktivitet.

Enligt uppgifter i japanska medier har 22 personer lagts in på sjukhus sedan de exponerats för strålning, men det är inte känt om de fått strålskador.

TT

Mer läsning

Annons