Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästtjejer blir bra ledare

I stallet lär sig hästtjejer att ta ansvar och hantera farliga situationer. Det ger dem bra ledaregenskaper, det visar en studie som gjorts vid Luleå universitet.

– Det är en unik ledarskapsutbildning under de unga åren, säger forskaren Lena Forsberg.

Annons

Förmågan att samspela med hästen och sysslorna i stallet gör att ridning skiljer sig från andra fritidsaktiviteter. Hästtjejer måste vara bestämda när de ska hantera hästar. Det utvecklar deras självbild som handlingskraftiga, modiga och tydliga, enligt en studie av Lena Forsberg vid Luleå tekniska högskola.

– De tränas i ledarskap hela tiden. Det är en farlig miljö och de här unga flickorna måste vara snabbtänkta och beredda på att ingripa när till exempel hästar sliter sig lösa.

De lär sig att ta egna initiativ och agera i situationer som är okända av dem sedan tidigare.

– Tjejerna utmanar sig själva att våga hoppa högre eller leda en bråkig häst. Och de ser andra tjejer göra det. 16-åringar tvingas fostra 14-åringar för att verksamheten ska fungera i stallet.

I uppsatsen slår Lena Forsberg också fast att stallmiljön vidgar kvinnors genusutrymme. I världen utanför ridskolan förväntas de vara kvinnliga med allt var det innebär, i stallet förväntas de vara handlingskraftiga vilket de också är. Yta och utseende får inte heller lika stor betydelse. Det handlar mer om arbete och att hugga i.

Mer läsning

Annons