Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatten av för det jämtländska ölet

/
  • Prisade öl. Sedan starten 1996 har Jämtlands bryggeri vunnit 63 guld, 32 silver och 20 brons för sina produkter.
  • Serrata Belguerdo 2007
Rött fynd. Mycket koncentrerat och gott rödvin från Toscana.
  • Raimat Abadia Blanc de Blancs 2007. Fräscht vitt. Mycket syrapiggt och sommarfräscht spanskt vin.
  • Boknytt. Här får du hjälp att laga lyxigt hemma.

Den som tror att svenskarna inte kan brygga öl tar fel. Sedan starten 1996 har Jämtlands bryggeri i Pilgrimsstad några mil utanför Östersund, hyllats mer än något annat svenskt bryggeri.

Annons

Sammanlagt har man vunnit 63 guld, 32 silver och 20 brons under de senaste tio årens tävlingar - och då i konkurrens med upp emot 600 andra ölmärken.
Det har skett en smärre revolution inom ölnäringen i Sverige. Zeunerts i Sollefteå var först ut 1993 och sedan dess har små kvalitetsmedvetna producenter dykt upp runt om i landet.

Det har aldrig varit större variation och bryggts så mycket gott och intressant öl i Sverige som i dag. Detta trots att några stora öljättar med Carlsberg-gruppen i spetsen gjort allt för att få monopol på marknaden med sina utslätade lageröl.
Imponerande kvalitet

Bland småbryggerierna är det ett som hyllats och fått fler utmärkelser vid ölmässor än något annat - nämligen Jämtlands Bryggeri utanför Östersund. Den engelske bryggmästaren David Jones har tillsammans med de övriga entusiasterna där skapat öl av högsta internationell klass.

Efter att tillsammans med några ölvänner ha testat igenom hela sortimentet om tio märken är det bara att lyfta på hatten. Såväl lageröl som ale av allehanda typer har en imponerande smakrikedom, balans och kvalitet. Det märks tydligt att det inte sparas på råvarorna vid produktionen.
Och det görs bara färsköl, det vill säga opastöriserade, vilket naturligtvis också bidrar till fräschören.

Mer läsning

Annons