Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Nyman: Mycket har hänt på ett år

/

Annons

7 mars 2016. Jag gör nu min första arbetsdag som chefredaktör och ansvarig utgivare för anrika Arbetarbladet – en tidning som genom åren gett mig mycket och lärt mig ännu mer.

 

Men för drygt ett år sedan klev jag ut från tidningsredaktionen i Gävle och hade inte räknat med att så snart återse det gula tegelhuset på Hattmakargatan.

Då hade jag helt andra mål för ögonen; public service. Under det senaste året har jag varit redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västernorrland i Sundsvall. Programmet hette tidigare Mittnytt som många tv-tittare minns.

 

Några av er kanske känner igen mig som nyhetschef eller reporter under mina tidigare 25 år på tidningen.

 

Välkommen tillbaka är det många som säger. Både direkt när vi möts på jobbet eller ute på gatan och ännu fler har kommenterat och önskat lycka till i sociala medier. Tack. Det värmer.

 

På ett sätt är det förstås att komma tillbaka. Men på så många andra sätt inte.

 

Känner mig så himla stolt över att se hur medarbetarna på redaktionen utvecklats. Hur de vill framåt, vill nytt och är kloka nog att förstå att när omvärlden förändras är det bäst att hänga med. Mycket har hänt på bara det här året. I många delar känner jag mig helt vilsen nu när jag försöker komma ikapp.

Den digitala förflyttningen, som är helt avgörande för en lokaltidnings överlevnad, går nästan att ta på. Den hörs i de dagliga diskussionerna på redaktionen. Syns i våra publiceringar.

 

Arbetarbladets mål är ju att på bästa sätt nå ut med vår lokala journalistik.

Att ni i Gästrikland och Norduppland vill ha en relation med oss handlar om vår existens. Vi måste vara angelägna för er. Oavsett om ni tar del av vårt innehåll på papper eller digitalt.

 

Varje dag tänker vi på vad och hur vi gör vår journalistik. Det innebär att göra så rätt det går. Vi sätter upp mål. Mäter och drar slutsatser. För det har vi mätbara verktyg till.

 

Men vårt sätt att tänka och göra handlar också om mod och öppenhet. Lyssna, lära, prata, testa, skruva, ändra, göra nytt. Att försöka förstå våra läsare och tittare. Vad ni vill ha, hur ni fungerar och vad händer när ni plötsligt ändrar era vanor?

 

Arbetarbladet har genom åren från starten 1902 gått igenom otroliga förändringar. Vi var t ex första tidningen i Sverige som redigerade sidor på dator och den så stolta grafikerkåren försvann i ett nafs.

I och med internet har vårt sätt att leva och konsumera nyheter drastiskt ändrats och om vi tycker att mycket hänt på drygt 100 år har förändringstakten för media aldrig varit högre än nu.

Papperstidningens överlevnad har diskuterats länge och jag har inget svar. Däremot är det inte ens en fråga om vi ska hänga med när människors vardag förändras, menar jag.

 

Arbetarbladet har valt att vara med på det tåget. Hoppas du vill följa med oss.

 

Har du synpunkter, åsikter, idéer eller tips kontakta oss på redaktionen@arbetarbladet.se, ring oss på 026-15 93 02 eller vänd dig direkt till mig på helena.nyman@arbetarbladet.se.

 

Mer läsning

Annons