Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Nyman: Tillbakablickar i Arbetarbladets tidningsarkiv – rena guldgruvan

Annons

Minns du när Parkbadet brann ner?

Det gör jag. Det var tidigt på morgonen söndag 6 april 1991. Jag var inte den enda som stod på Barrsätragatan på förmiddagen och såg på den rykande högen. Efter många år som polisreporter är bränder bland det värsta tänkbara. Den stickande lukten som biter sig fast i kläderna, förkolnade rester, svart och sot överallt. Det som en gång var är dött och förstört för alltid.

Kvällen innan det brann var jag på bio och såg Eldstorm. En film om brandmän i Chicago som riskerade livet. En allt slugare pyroman härjade – som visade sig vara en av de egna.

Ryktet spred sig i Sandviken. Hade någon inspirerats av filmen? Många var övertygade om det.

Du har säkert egna minnen från Parkbadet-branden eller annan dramatisk eller större händelse som vi eller någon annan rapporterat om under åren.

Arbetarbladet gjorde just den här tillbakablicken för någon vecka sedan. Det gör vi ibland. Dyker ner och letar och hittar massor av intressant material. Det är rena guldgruvan. I ett tidningsarkiv finns så mycket samlat. Negativ, bilder, artiklar klippta ur tidningen. Allt omsorgsfullt sorterat av personalen på arkivet som hade en otrolig känsla för organisation. Det är tack vare dem vi nu kan återberätta och minnas.

Nu pågår ett arbete hos oss att digitalisera det som finns i pappersform så att vi inte förlorar dokument och därmed värdefulla delar av vår historia.

Parkbadet är ett exempel på händelser som vi väljer att i dag lyfta och göra journalistik av. I digital form kan du ta del av det på vår sajt, ibland bara om du är Premiumkund. Är du prenumerant är det gratis och för andra kostar det just nu 1 krona att registrera sig.

De här tillbakablickarna påminner oss inte bara om det som hänt utan ger också en bild av hur fort saker och ting förändras. Sätter vår samtid i perspektiv.

En annan stor händelse är Tjernobyl. Natten till lördag 26 april 1986 klockan 01.23.45 lokal tid inträffade haveriet i kärnkraftverket som spred radioaktiva ämnen över stora delar av Europa. Gävle drabbades extra hårt när vindarna blåste åt vårt håll för 30 år sedan. Vi minns älgköttet, svampen och fisken som inte gick att äta.

Det kommer du att få läsa mycket om och just nu sitter en reporter och läser in sig på det mesta om cesium 137 och becquerel som väl knappt någon visste vad det var innan Strålskyddsinstitutets Gunnar Bengtsson i den stickade västen dagligen höll lugnande lektioner för folket.

I dagarna flyttade vi dock tidningsläggen från tidningshusen i både Gävle och Sandviken. 114 års utgåvor - nästan 34 500 nummer av Arbetarbladet - finns nu samlade hos Arkiv Gävleborg. De har öppet varje dag för den som är intresserad.

Men jag måste höja ett varningens finger. Det är farligt att gå in i ett arkiv, öppna en mapp, bläddra i bilder eller ta fram ett lägg och börja läsa.

Det går inte att sluta!

Fler krönikor av Helena Nyman:

Det är alltid känsligt att ta upp utlandsresor

En lokaltidnings värde är att vara nära

Mycket har hänt på ett år

Mer läsning

Annons