Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena varnar för amningshysterin

/
 • VIKTIGT MED BRA STÖD. Helena            Gustafsson med dottern Felicia Gustafsson och sonen Felix, två månader.”För mig har amningen fungerat bra, det är nog mycket tack vare att jag haft          en lugn och säker barnmorska som stöttat mig.
 • KUSIN PÅ VÄG. Felicia Gustafsson med sin moster Maria Konradsson. ”Jag oroar mig inte i förväg. Går det bra med amningen blir jag glad, men det är inte hel världen om det inte gör det”, säger Maria.

Att amma – det kan verka så enkelt. Som om det bara är att lägga bebisen till bröstet och låta den suga. För en del är det också så, men för andra kan amningen vara svår, smärtsam och kravfylld.

Annons

Helena Gustafsson från Gävle är förälder till Felicia ett och ett halvt år samt Felix, drygt två månader.

– Jag tycker att det råder amningshysteri. Att amma är det bästa för barnet, men är synd att det inte verkar finnas några andra alternativ. Alla mammor förutsätts kunna amma.

För Helena har amningen fungerat bra båda gångerna, även om det tog några dagar att komma underfund med tekniken som förstagångsförälder.

– Det var kaos första gången. Jag upplevde inte att jag blev omhändertagen på BB utan var tvungen att själv söka information och be om hjälp. Med första barnet är man så fruktansvärt osäker. Det var besvärligt innan Felicia hade hittat rätt grepp.

Med Felix åkte Helena hem samma dag som han föddes. Det var fullt på BB och Helena ville hellre ta igen sig hemma.

– Jag känner mig mycket coolare nu, andra gången.

Men hon känner några andra mammor som inte alls har fått amningen att fungera.

– Då jagar man upp sig och det blir det bara ännu svårare. Det är bättre att slappna av. Men ingen ska behöva känna skuld eller misslyckande på grund av att amningen inte fungerar. Barnet mår ju bra ändå. Närheten får man även med flaska.

Hennes syster Maria Konradsson är höggravid och väntar sitt första barn i januari. Hon planerar att amma i de rekommenderade sex månaderna, om amningen fungerar.

– Från förlossningen har jag fått bra stöd och information. Min barnmorska började tidigt att prata om amning. Jag tror att det är viktigt vilken information man får i förväg och att man är förberedd. Går det så går det. Men annars är det inte värre än att vi får ge barnet ersättning.

Fördelen med ersättning är att även pappan får en nära relation till barnet från början, påpekar hon.

Det finns mängder av åsikter kring amning, som till exempel: Är det okej att amma på offentliga platser? Hur länge ska man amma? Får man dricka ett glas vin?

Helena söker helst upp en lugn och enskild vrå när hon ska amma.

– Det är ont om amningsplatser på stan, på köpcentrumet i Valbo finns det desto mer.

Hon ammade Felicia i ungefär åtta månader.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att sluta amma, men det gick av sig självt. Det var Felicia som inte längre ville ha och då fick vi ett naturligt avslut.

Men något som Helena tycker kan vara irriterande är alla kommentarer hon får från, framför allt, äldre damer.

– ”Har du tillräckligt med mat? Blir han mätt?” I början kunde jag bli ledsen, det angår dem inte. Men jag brukar svara att jag har mat så att det räcker.

Hennes råd till sin syster och andra blivande mödrar är:

– Jaga inte upp dig i onödan eller förvänta dig för mycket, det mår man bara sämre av. Det mesta ordnar sig.

Mer läsning

Annons