Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma-semester betyder nya skor

/
  • I juli ökade försäljningen av kläder och skor jämfört med samma månad i fjol. Folk shoppade som aldrig förr under stora semestermånaden.
  • I juli ökade försäljningen av kläder och skor jämfört med samma månad i fjol. Folk shoppade som aldrig förr under vår största
semestermånad.

Svenskarna shoppade mycket kläder och skor på semestern. Juli månad stod för årets hittills största försäljningsökning för modehandeln, men i augusti kommer vi inte att hala upp plånboken lika ofta.

Annons

– Ökningen i juli var större än vi trott, jag tror att det beror på att många haft så kallad ”hemester”, det vill säga semestrat hemma, samt att många utländska turister shoppat i Sverige, säger Mikael Sandström, vd för Svensk Handel Stil.

 

av kläder med 11,3 procent och skor med 17 procent jämfört med samma månad i fjol, det visar Svensk Handel Stils blixtindex. Förutom att många semesterfirare ägnat sig åt shopping beror ökningen på att juli förra året var en mycket svag försäljningsmånad och att handeln nu återhämtat sig.

Hittills i år har modehandeln gått upp och ner. I januari, februari och maj minskade försäljningen, i mars pekade kläder och skor åt olika håll, och i april, juni och juli pekade alla siffror uppåt. Totalt sett har handeln ökat något efter årets första sju månader.

– Vi mäter i korta perioder, därför går det ofta upp och ner. Dessutom beror månadssiffrorna på hur många handelsdagar varje månad har, den så kallade kalendereffekten. Den gör också att vi ofta kan förutspå hur nästa månad kommer bli, säger Mikael Sandström.

 

är att vi inte kommer att shoppa lika mycket som i juli.
– Många butiker har sålt slut på reavarorna och vågar inte hålla sig med stora lager. Därför kommer siffrorna sannolikt att vara sämre den här månaden, säger Sandström.

 

(TT)

Mer läsning

Annons