Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt avtal om sänkta Metall-löner

Krisen målar om verkligheten. Med en historisk uppgörelse vill IF Metall och företagen rädda jobb genom sänkt lön, utbildning och kortare arbetstid. Men andra fack är kritiska.

Annons

- Vi tycker inte om det här. I LO och fackföreningsrörelsen har vi lovat varandra att inte jobba under vissa nivåer, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson som anser att IF Metall nu har svikit det löftet.

Han kan inte se att uppgörelsen ska kunna rädda vare sig företag eller anställda.

- Det förlänger bara processen. Det kommer inte att byggas något mer för att lönerna sänks och det köps inte fler bilar för att man sänker lönerna för bilarbetarna, säger Ericson som ser en risk för en nedåtgående lönespiral.De privata tjänstemännens ordförande i Unionen, Cecilia Fahlberg, rekommenderar inte någon att följa Metall.

- Den här typen av åtgärder löser inte problemen. Risken vältras över på den anställde, säger hon och varnar för att lägre lön kan ge lägre a-kassa och pension.

Men IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven hävdar att det råder undantagstillstånd i svensk ekonomi och industri.

- Ingen i dag yrkesverksam har sett motsvarigheten till de senaste månadernas utveckling. De krafter som normalt avgör ett företags konkurrenskraft, de är satta ur spel, säger Löfven.

Därför måste det tas radikala tag, tag som gör att varsel kan undvikas och företagen övervintra utan att förlora kompetens som är livsviktig för överlevnad bortom krisen. Uppgörelsen innebär att företagen i stället för att varsla om uppsägning kan företag och fack lokalt komma överens om ledighet och, eller, utbildning. I gengäld sänks lönen med högst 20 procent, till 80 procent, under avtalstiden.

- Det här ska ses som en permitteringslön. Så det är inte sänkt lön, utan man drar ner arbetstiden. Sedan kan man dra ner lön, men dock max 20 procent, säger Löfven.Facket har enligt Löfven "skrikit sig hesa" om allvaret i den ekonomiska krisen och allvaret bekräftades definitivt av förra veckans mycket dystra BNP-statistik: minus 4,9 procent på årsbasis.

- Fem procent är ett historisk stor fall. Då är det inte som finansministern säger vinterväglag, det är en isgata rakt ner för ett stup, säger Löfven.

IF Metalls motpart, arbetsgivarorganet Teknikföretagen, instämmer:

- Vi är inne i en extremt djup kris och står nu inför en andra våg av uppsägningar, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe och tillägger att det därför har gällt att tänka nytt.

- Det är viktigt för de anställda för att försöka undvika uppsägningar och för företagen ger det en möjlighet att anpassa kostnaderna.

Han hävdar att uppgörelsen med IF Metall saknar motsvarighet på arbetsmarknaden i modern tid men att en samsyn växt fram till slut.

IF Metall upprepar sitt krav på att regeringen måste agera, inte minst nu när fack och arbetsgivare försökt göra sitt. Ett sätt vore att skjuta till pengar till utbildning, så att stat och företag delar på kostnaderna.

Men ingen från regeringen vill kommentera uppgörelsen.

- Regeringen har hela tiden hållit linjen att allt som har med lönebildningen att göra är parternas ansvar, säger Mårten Wennberg, stabschef hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Lars Larsson/TT
Mats Rörbecker/TT

Mer läsning

Annons