Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta din favoritöl till jul

/
  • Stort utbud. I år finns ett 40-tal olika julöl att välja mellan i Systemets sortiment. Men vänta inte för länge med inköpen. De godaste brukar vara försvinna innan julveckan.
  • Rökig smakbomb. Island kan också det här med julöl. Är det månne vulkanutsläppens askmoln som gett en pikant rökig smak åt utmärkta Jólabjór?
  • Läcker julale. S:t.Eriks Barley Wine God Jul är en mycket delikat ale av ypperlig klass.
  • Beskt och stöddigt. Jämtlands Julöl är lite kraftfullare humlad än merparten av julölen.
  • Julfynd. Grebbestad Julöl bjuder på en koncentrerad, djup, maltig, chokladig smak som passar fint till det mesta på julbordet.

Det är hög tid att inhandla julölen, de bästa brukar ta slut rätt fort. I år finns det också mycket gott att välja mellan i utbudet med cirka 40 olika märken.

Annons

Ska man generalisera är julölen lite mörkare, sötare och kryddigare än konventionell öl. Men variationen på temat är rätt stor. Klart är att den fylliga, något söta, smaken passar fint till de ofta mer eller mindre salta och kryddiga rätterna på julbordet.

Bland de billigare ölen håller Falcon Julöl, Eriksberg Julöl och Mariestads Julebrygd som vanligt hög klass för pengarna. Men det är först när man går upp lite i pris som man får de mer intressanta smakupplevelserna. Grebbestad Julöl exponerar en stor, maltig smak i en djup chokladtonad stil med bra beska. Jämtlands Julöl är på nytt i god form i sin lite stöddigare, påtagligt humlebeksa, välgjorda framtoning.

Nils Oscar Julöl 2011 är som vanligt komplext och intressant, även om alkoholsmaken sticker ut något i dagsläget. Köp nu och drick nästa jul då alla aromer har smält samman!

Julkryddigt
Hög alkohol klarar däremot S:t Eriks Barley Wine God Jul, från vår svenska stjärnbryggmästare Jessica Heidrich, galant. Det handlar, som namnet anger, om ett vinöst, mycket välbalanserat och gott "smuttöl" att njuta i eget majestät eller till nötter och fikon.

Kaliforniska Anchor Christmas Ale är alltid intressant, med sina olika kryddningar varje jul. Denna gång med påtaglig, angenäm julkryddighet.

Till de mer udda varianterna hör det belgiska spontanjästa körsbärsölet Liefmans Glühkriek som kryddats med klassiska glöggkryddor och som kan avnjutas såväl uppvärmd som kall.

Starka drycker
Den kryddiga julspriten stimulerar på ett angenämt sätt matsmälningen (spjälkar fettet) efter en tung julbordssittning. I år väljer jag O.P. Anderson Limited Edition Sherry Cask - en mycket välsmakande sherryfatslagrad lyxvariant på den storsäljande klassikern. Den finns i beställningssortimentet, liksom julsnapsen från Reimersholm som i år heter Skansen. Den har kryddats med de klassiska snapskryddorna koriander, kummin och fänkål - men också med ingefära, vilket gett en frisk och lite kryddig touche till den harmoniska helheten.

Den som gillar gräddlikören Baileys kan prova en ny variant med tydlig hasselnötssmak, som jag måste erkänna att jag föll pladask för. Flytande julgodis.
Ett par goda julkonjakssorter är också utmärkta digestive till julkaffet.


Sune Liljevall

Mer läsning

Annons