Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck för hotellbranschen

Våren var minst sagt kylig för hotellbranschen med ett sjunkande antal övernattningar. Men sommaren har börjat bra och på vissa hotell pratar de om rekordbeläggning.

Annons

En svag kronkurs lockar turister till Sverige och svenskar väljer att stanna hemma på semestern när euron och dollarn är så dyr. Två faktorer som får Johan Kukacka, vd för hotellkedjan Best Western, att prata om rekord.
– För juli ser beläggningen sanslöst bra ut. Så bra har vi aldrig haft, säger han till TT.
Best Western har 70 hotell på 50 orter och flera av hotellen har 15 till 20 procent fler bokningar inför sommaren än under samma period i fjol. Kukacka märker ett ökat tryck på hotellen i södra Sverige från danskar, tyskar och holländare.


Elite Hotels, med 20 hotell runt om i Sverige, säger att de också fått in fler bokningar än förra året.
– Vi har fått in ett antal miljoner kronor mer i bokningar nu än samma period i fjol, säger Eva-Karin Dahl, vice vd på Elite Hotels.
Hotellkedjan Scandic, med 72 hotell i Sverige, säger att bokningsläget inför sommaren är något bättre än förra året och att hotellen i Malmö och Göteborg märker ett ökat intresse från danskar och norrmän.
– Väldigt skönt att det går bra under sommaren, med tanke på lågkonjunkturen, säger Johan Kukacka.Lågkonjunkturen drog ned på affärsresandet under våren och antalet övernattningar sjönk totalt med över 6 procent för hotellbranschen i Sverige, enligt statistik från SCB. Johan Kukacka befarar att affärsresenärerna kan fortsätta att minska i antal under hösten.
– EU-ordförandeskapet ser vi som en injektion. Sedan vet man inte hur konjunkturen ändras, annars blir det väl som under våren, säger han.
Eva-Karin Dahl menar att det är svårt att säga något om hösten eftersom gruppen affärsresenärer bokar rum med kortare varsel än tidigare år och det blir färre stora konferenser med övernattningar.

Mer läsning

Annons