Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas biblioteken finns kvar även när barnen blivit stora

Annons

Det kunde vara ett helt projekt att bara ta sig utanför dörren när jag var nybliven förstagångsförälder. Mina barn är dessutom födda mitt i smällkalla vintern.

Det var ett jäkla pyssel med pyttesmå kläder, overaller, vantar, mössa på en högröd skrikande bebis. Sedan var jag tvungen att klä på mig själv också. De läckande tuttarna skulle stoppas om som om de vore kristallskålar som skulle skickas med posten.

Allt för att motverka mjölkstockning. Och när vi väl stod redo att gå ut genom dörren, då var det så klart dags att byta den nedbajsade blöjan. Sedan var det bara att börja om från början igen.

Men när vi väl kommit utanför dörren kunde jag triumferande skjuta vagnen framför mig. Jag hade lyckats, vi var äntligen på väg. Det kunde vara skönt att ha ett mål med promenaderna, ofta blev det en sväng till mataffären eller biblioteket.

Promenader till biblioteket har vi fortsatt med. Men nu går det betydligt enklare. Här kan barnen botanisera bland böckerna, från barnbokstrågen till fackbokhyllorna. Lillasyster plockar helst på sig böcker med spännande och vackra bilder medan storebror letar efter faktaböcker om dinosaurier, stridsvagnar och rymden.

Häromveckan konstaterade åttaåringen, som numera har ett eget lånekort, att bibliotek är ett av jordens bästa påfund.

”Det är ju gratis också. Hur har de råd att köpa alla böcker när vi sedan får låna dem utan att betala?”

Jag håller med. Det är otroligt och väldigt demokratiskt med bibliotek.

Vi brukar bära hem högar med böcker och sedan blir det högläsning på kvällen. Åttaåringen som knäckt läskoden, läser ibland stycken för oss.

Men då surnar fyraåringen (fyller fyra på onsdag, grattis) till.

”Jag kan också läsa”, hävdar hon envist.

För att bevisa det upprepar hon allt som brorsan läser, som ett litet eko.

Biblioteken har kanske svårt att hitta sin roll i vårt nätbaserade och twittrande samhälle men jag tycker att det räcker fint med att de kan erbjuda böcker, film, musik, spel, lite barnteater och föreläsningar. Jag hoppas att biblioteken får finnas kvar så att mina barn kan fortsätta gå dit när de blir vuxna.

Gå och låna en bok vetja.

Mer läsning

Annons