Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstsådd av blandade perenner

/

Jag tar mina insamlade fröer och mina inköpta fröer och går ut i ett soligt september för att så perenner. Det som behövs förutom fröer är såbrätten, bra jord och en smula sand. En vattenkanna kan också vara bra att ha, liksom märketiketter och en penna.

Annons

Det krävs också en kopp nybryggt kaffe. Just koppen med kaffe är viktig för att sådden ska bli lyckad. För mig alltså, inte för sådden i sig. Värmer gott i höstluften. Vid sådana här tillfällen tar jag förstås gärna min kopp från Nymans Garden som jag inskaffade i England när jag var där på praktik. Kaffet smakar lite extra trädgårdsgott i den koppen.

Perenner får en bra start när man sår på hösten, de kommer igång tidigt efter att ha fått en naturlig period av kyla under vintern. Annars kan fröna behöva en låtsasvinter i kylskåp under en vecka, en så kallad stratifiering, för att gro. När de först blir kalla och sen kommer ut i värmen tror de att det är vår och processen startar.

När jag har sått ungefär hälften av fröna avbryter jag mig och börjar röja i grönsakslandet i stället. Det ser helt enkelt för jäkligt ut. Alla halvvissna sockerärtsrankor tar jag bort, efter att ha skördat de sista ärtskidorna. En del sallad och fänkål får stå kvar, det är vackert när de går i blom. Och palmkålen står kvar förstås. Den tål ju frosten precis som grönkålen och brukar gå att skörda långt in på vintern.

Tillbaks till frösådden. Jag blandar upp jorden med sand. Fint grus eller perlit går också bra att använda. Sand finns att köpa som sandlådesand om det inte går hitta någon annanstans. Jorden vattnas, den ska vara lätt fuktig.

I en påse med insamlade frön har jag blandat kardvädd och ulltistel. Då tittade jag noga hur fröna såg ut innan jag la ner dem i samma förpackning, en ficka på ryggsäcken. Nu har jag naturligtvis ingen aning om vad som är vad.

Kanske något klokare av den erfarenheten märker jag upp varje sådd med sort och datum. Jag försöker lista ut vilka frön som kan vara kardvädd och vilka som är från tisteln och skriver etiketter. Tänker att jag kan justera det i vår, eftersom jag kommer att minnas att jag inte var helt säker på sorterna…

Flera frön lägger jag i varje kruka i brättet. Sådderna täcks med ett tunt lager sand och sen sänker jag ner dem på en ledig yta i grönsakslandet, på en plats där det brukar vara halvskugga. Ännu bättre hade varit att ha dem nedsänkta i sand eller grus, men har jag tur blir det inte för blött i jorden.

Tanken är att det hela ska sköta sig helt själv. Jag försöker ha ett avslappnat förhållningssätt till perennsådden, och tar risken att fröerna kan bli uppätna. Fast om man vill gardera sig mot att hungriga fåglar krafsar omkring, kan brättena skyddas med fiberduk eller hönsnät.

 

Mer läsning

Annons