Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot hobbyodlarna

/

Annons

Räddningsaktion chili pågår här hemma. Plantan har fått löss, vanligt hos chili, och jag gör motstånd med såpvattenduschning två gånger om dagen. Parallellt göder jag plantan för att stärka dess försvar inifrån. Det är ju oftast redan försvagade växter som drabbas av angrepp från löss.

Ute i Sverige pågår en annan aktion, den för det fria fröet. Utgången av kampen kommer ha betydligt större betydelse för min framtida odling än om chilin i fönstret överlever. Det här kommer att påverka oss alla odlingsintresserade.

Nya regler kommer från och med årsskiftet att reglera försäljningen av fröer till köksväxter. Potatis, bär och frukt berörs inte, men däremot bland annat bönor, ärtor, tomater, kål, lök, morötter och gurka.

EU-direktivet som beskriver detta nya regelverk låter vackert och talar om biologisk mångfald och bevarande av gamla kultursorter. Det faktiska resultatet av reglerna riskerar dock bli det omvända – utarmning av tillgången på fröer med viktiga genetiska egenskaper.

Alla fröer måste i och med regeländringen registreras och med det följer en avgift. Mängden utsäde som får försäljas begränsas också.

Den hittills föreslagna avgiften överstiger i många fall flera gånger om den summa som försäljningen av ovanliga frösorter drar in. Därför kan vi i framtiden inte förvänta oss att de mindre fröfirmorna ska ha möjlighet att tillhandahålla hobbyodlare med fröer till ett rimligt pris.

Den ökade administrationen som de nya kraven på registrering, plombering och märkning medför blir också mycket svår och kostsam för de små, lokala fröfirmorna.

Storskalighet och standardisering slår hårt mot oss som vill odla udda grönsakssorter. Mångfalden minskar, men de stora fröföretagen kan däremot fortsätta sälja ett fåtal frösorter i stora kvantiteter.

Jordbruksverket måste förhålla sig till EU-direktivet, men inser förhoppningsvis att det direktiv de har att följa motarbetar det arbete de själva bedriver inom POM – Programmet för odlad mångfald. Frågan är hur verket nu ska agera.

EU-direktivet gynnar endast giganterna på frömarknaden, inte den odlade mångfalden. Kanske ligger en effektiv lobbyverksamhet bakom direktivet – den industriella fröhandeln vinner på detta genom att de får möjlighet att sälja sina fröer i hela EU.

För svenska fröfirmor är det dödsdömt att försöka sälja för vårt klimat anpassade sorter i resten av EU. Och vi konsumenter kan inte odla de grönsaker som kommer att finnas att få tag på som frö här uppe hos oss.

Jordbruksverket borde åtminstone se till att bekosta registreringarna och den ökade administrationen samt verka för en övergångsperiod för att rädda alla de sorter som annars riskerar utrotning.

Vill vi kunna köpa fröer till grönsaker som hinner mogna i våra nordliga trädgårdsland, testade av våra små svenska fröfirmor, eller vill vi vara begränsade till förädlade hybridsorter som bara funkar i Sydeuropa?

Mer läsning

Annons