Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals kunde ha dött

/
  • Tv-team och människor som passerar platsen på Bryggaregatan / Drottninggatan i centrala Stockholm där en man sprängde sig själv till döds på lördagseftermiddagen.

Sprängdåden i centrala Stockholm rubriceras av Säpo som ett terroristbrott. En vapenexpert bedömer att sprängningen mitt i julruschen kunde ha slutat med hundratals dödsoffer.

Annons

– Om det var splitterförsedda bomber och mycket folk runt omkring kunde den ha dödat från tiotals till hundratals personer samt väldigt många skadade, säger Bo Janzon, som har arbetat i 39 år på Totalförsvarets forskningsinstitut, bland annat som chef för vapenavdelningen.
Att så många fönster runt omkring var hela tyder på att hela laddningen inte utlöstes, enligt Janzon.
– Det verkade som tur var väldigt misslyckat. Sannolikt har bara delat av laddningen löst ut, säger han.
"Ute för att döda"
Janzon hänvisar också till uppgifter om att spikar hittats på platsen.
– En sån här typ av terroristbomb kan innehålla mellan fem och tio kilogram sprängämne. Att han dessutom hade splitter med sig tyder på att han var ute efter att skada och döda. Det blir väldigt otrevliga skador på människor, säger han.
Chefsåklagare Tomas Lindstrand leder förundersökningen om det misstänkta terroristdådet.
Stockholmspolisen ska nu öka sin "närvaro och synlighet" vid köpcentrum och på andra platser. Säpo uppger att man inte förändrar hotbildsnivån med anledning av lördagens händelser.
– Det som talar mest för ett terroristbrott är det meddelande som mannen skickat till nyhetsredaktioner och den frustration och ilska som han ger uttryck för i det brevet, säger Tomas Lindstrand, som därmed kopplar det uppmärksammade mejlet till den nu döde mannen.
Fler kan vara inblandade
– Vi har ett gott utgångsläge när det gäller bevisningen. Stockholmspolisen har gjort en professionell undersökning av brottsplatsen, säger polisöverintendent Anders Thornberg vid Säpo till TT och utesluter inte att flera personer kan vara inblandade.
Statsminister Fredrik Reinfeldt fick information om händelserna i Stockholm vid 18-tiden i lördags.
– Det är inte bekräftat att de tre händelserna hör ihop, sade han vid en presskonferens i Rosenbad på söndagen och syftade på bilbranden, självmordsbomben och mejlet med hot.
Det var strax före klockan 17 i lördags, mitt i julruschen, som en man sprängde sig till döds i centrala Stockholm. Strax innan exploderade en bil ett par hundra meter därifrån. Två personer som befann sig intill fick lätta skador.
Innan dess hade TT fått ljudfiler via e-post från en man som uppgav att det är "dags att slå till". Han förklarade det med att profeten Muhammed förnedras och att krig pågår mot islam. Även säkerhetspolisen fick det mejl som föregick de två sprängdåden.s
Mannen uppmanar sina trosfränder att "sluta fjäska och förnedra sig". Han ber samtidigt sin familj om förlåtelse för att han vilselett den om en resa som han gjort till Mellanöstern.
– Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad (heligt krig, reds anm).
Han hälsar det svenska folket att konstnären Lars Vilks och dennes Muhammedteckningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och svenskarnas tystnad är bakgrunden till hans uppmaning.

– Det är ju djävulskt utstuderat att utlösa en sprängladdning mitt i Stockholm, mitt i julhandeln, säger ordförande i justitieutskottet, Morgan Johansson (S).
Han fick information om dådet av justitiedepartementet på söndagseftermiddagen.
– Det här är en väldigt allvarlig händelse. Många människor kunde ha dött, säger Johansson.
I övrigt vill han inte spekulera om tänkbara motiv.
– Vi vet fortfarande alldeles för lite. Men jag utgår från att polisen och Säkerhetspolisen gör allt vad de kan för att gå till botten med vad som verkligen har hänt, säger han.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger att självmordsattentat kan inspirera andra personer.
– Att en person har gjort på det här sättet bottnar i att vederbörande blivit inspirerad av andra. Det finns ett internationellt mönster av självmordsattacker. Varje självmordsattack fogas in i det mönstret som i sin tur kan inspirera andra.
Enligt Agrell är det viktiga nu är att reda ut om mannen agerade ensam eller om det varit flera personer inblandade.
– Det är en väldigt viktig fråga för att klara ut om det här var ett isolerat hot eller en del av något annat, säger han.
Agrell säger att lördagens sprängdåd är en unik händelse i Sverige.
– Det är första gången sedan sprängningen av västtyska ambassaden som vi har ett våldsamt terrordåd av det här slaget som inträffar i Sverige. På det sättet kommer lördagens händelse att sätta ganska djupa spår.
Samtidigt säger han att på grund av den internationella utvecklingen efter 11 september har svenskarna anpassat sig till en situation där terrordåd kan inträffa så överraskningen inte blir så stor.
– Under lång tid har vi varit inställda på att detta kan hända här i Sverige.
Om lördagens händelse kommer leda till fler krav på att exempelvis övervakning ska öka är för tidigt att uttala sig om, anser Agrell.
– Det hänger också samman med vad utredningen kommer att resultera i. Vad det var för typ av händelse och om det fanns varningssignaler som hade kunnat fångas upp om polisen hade förfogat över andra tvångsmedel än vad de har i dag.

Mer läsning

Annons