Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur mycket får julen kosta?

/
  • firar dubbelt. Nils Larsson fyller fyra år på julafton och blir firad på morgonen av bland andra pappa Mattias. På eftermiddagen blir det julaftonsfirande. ”Vi fokuserar på maten, men det tillkommer alltid oväntade kostnader som ny julgransbelysning och annat”, säger Mattias Larsson.

Adventsglögg, julbord, lussefirande, julgran, julklappar och nyårsfest kostar mer än vad de flesta av oss egentligen har råd med. I genomsnitt lägger varje svensk 1 500 kronor mer på konsumtion i december, än under andra månader.

Annons

Handelns utredningsinstitution räknar med att varje svensk handlar för totalt 6 891 kronor i december, det är ett genomsnitt för hela befolkningen.

Mattias Larsson från Valbo undviker att dras med i köphysterin

– Jag försöker hålla nere kostnaderna. Vi fokuserar hellre på maten i min familj. Men det tillkommer alltid oväntade kostnader som ny julgransbelysning och annat. Vi vuxna har julklappsbyte och köper enklare presenter till varandra för 50-lappen.

Hemma hos familjen Larsson är det dessutom födelsedagsfirande på julafton. Sonen Nils fyller fyra år 24 december i år.

– På morgonen firar vi honom med tårta och paket, sedan på eftermiddagen blir det julafton med Kalle och klappar.

Alla har inte råd att delta i konsumtionskarusellen.

– Vi avstår från julhysterin. Jag har inga pengar. Sammankomsten med de närmaste är viktigast, men det är så klart roligt att kunna ge något också. Jag, mina föräldrar och min syrra brukar gå ihop och köpa julklappar till Jonathan, säger Carina Johnzon som är ensamstående mamma till elvaåriga Jonathan.

Grupptrycket kan vara stort bland barn påpekar hon.

– De ska ha saker, inte för att de behöver grejerna utan bara för att det ska vara. Vad ska en tioåring med en Iphone till? Jag skulle aldrig köpa det till ett barn, inte ens om jag hade råd. Jonathan känner till min situation och tjatar inte om dyra saker. Vi samarbetar. Jag tror att det ger honom en sund inställning till pengar, man kan inte få allt som man vill ha.

Jularna brukar de fira hos Carinas föräldrar.

– Där hjälps vi åt att tillreda maten. Det bästa med julen är att ha mysigt tillsammans.

Mer läsning

Annons