Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur påverkas vi av vaccinationslarm?

/
  • DISKUSSIONER FÖR OCH EMOT VACCINATION. Pappa Harri med Signe, en månad, Sixten, snart sex år, mamma Cecilia och Selma, tre och ett halvt år, Harris äldste son Jonathan har nyligen flyttat hemifrån. När det gäller barnvaccinationer är Cecilia mycket försiktig medan Harri tycker att rekommendationer bör följas.
  • FAMILJENS NYFÖDDA. Signe är drygt en månad gammal. Hon har ännu inte fått några sprutor.

Svininfluensavaccinet har visat sig kunna öka risken för narkolepsi, sömnsjuka. Och för några år sedan påstods vaccinet mot mässlingen kunna orsaka autism. Men det visade sig senare inte stämma.

Hur påverkar larmrapporterna föräldrars vilja att vaccinera sina barn? Går det att lita på myndigheternas rekommendationer?

Annons

Hemma hos fyrbarnsfamiljen Book Partanen rådde det delade åsikter om barnen skulle vaccineras mot svininfluensan eller inte.

– Jag tyckte att vi alla skulle vaccineras. Några måste ju vara de första som testar, säger Harri Partanen.

Men Cecilia Book Partanen var lite mer tveksam till massvaccineringen.

– Jag tyckte inte att det fanns tillräckligt med forskning och information om vaccinet, det var ju helt nytt. Jag var rädd för eventuella biverkningar.

Gick ensam

Det slutade med att pappa Harri fick gå ensam och ta sprutan.

Han har både astma och allergi, och ingick därmed i en av riskgrupperna.

– Jag hade förtur och det kändes naturligt att vaccinera mig.

Sonen Sixten var den enda i familjen som fick influensa med feber och typiska symptom. De övriga klarade sig.

– Om det berodde på att vi åkte snålskjuts på att alla andra vaccinerade sig, är svårt att säga.

Cecilia har inte ångrat sitt beslut, speciellt inte nu när det framkommit att det fanns en ökad risk för narkolepsi.

– Det var ju många som var tveksamma. Varje år kommer det nya influensor, som en del dör av, men det blir inte lika stor uppmärksamhet kring det. Jag kan undra om det är rätt att vaccinera sig mot allt. Vi borde kanske i stället försöka bygga upp det naturliga försvaret.

Självklart

Däremot tycker de båda att det är självklart att låta barnen ta MPR-vaccin, som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund.

– Det är en rekommendation från Socialstyrelsen och ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, säger Harri.

Cecilia tillägger:

– Och det är beprövade vaccin som vi har haft i Sverige i flera år. Det var ju inte länge sedan som människor i Sverige faktiskt dog av vanliga barnsjukdomar.

På Harris arm sover deras yngsta, nyfödda Signe, och i Cecilias knä sitter treåriga Selma och klipper med ögonlocken medan föräldrarna pratar.

– Det jag oroar mig för nu är väl det här nya vaccinet mot livmodercancer som ska ges till alla flickor. Vilka bieffekter kan det ge? Det vet vi inte än, säger Cecilia.

Ifrågasätta

Harri lugnar henne med att det dröjer ännu några år innan det är dags för deras flickor att ta ställning till det. Cecilia nickar och fortsätter.

– Vi behöver i alla fall bli bättre på att våga ifrågasätta läkemedelsindustrin och informera oss bättre om eventuella biverkningar.

Mer läsning

Annons