Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllning till fem-minuterstaden

/

Annons

Litenhet. Som är guld värd. Tierps samhälle är en ”femminuterstad”. Vad menar jag med detta?

Här är förklaringen: På bara några minuter kan jag traska runt i stora delar av samhället. Perfekt för lunchpromenaden. Och en och annan sådan blir det i vårsolen.

I mitt positiva begrepp ”litenhet” räknar jag också in något annat. Smidigheten vid inköp. Själv bor jag i Uppsala med alla dess stormarknader. En fredag eftermiddag på en sådan plats är ingen höjdarupplevelse. Fullt på parkeringen. Människor som trängs med glasartad blick. Som greppat lille Kalle i handen och plöjer sig fram. Utan hänsyn till sina medmänniskor. Långa köer vid kassorna. Allt för att få ihop fredagsmyset med god mat, chips och dricka.

Visserligen är det numer självbetjäning på bolaget men även där är det kö en fredag.

Det är då smidiga Tierp kommer in i bilden. Från stationshuset där jag sitter är det fem minuters promenad till tre mataffärer, Systembolaget, apoteket och diverse presentaffärer. Enkelt glider jag runt och gör mina ärenden innan jag tar plats i bilen för att ta motorvägen hemåt. Stressen där kan vi ta en annan gång.

Det finns också en annan fördel med mindre butiker. Servicen. På stormarknaden är en anställd ute bland hyllorna en sällsynthet. På mindre köpställen finns det någon att fråga.

Fast i ett avseende har jag som många andra fallit för kedjornas lockelse. När jag ska handla elektronik eller vitvaror. Det har inte med ”cykel på köpet” att göra. Det blir helt enkelt bekvämare att handla otympliga saker där man bor. Fast även där har jag blivit mer skeptisk. Skrapar man på ytan på stormarknaden med elektronik och hushållsmaskiner av olika slag brukar det komma fram. Försäljarna har svårt att svara på detaljfrågor. Och tacka för det med 50 varianter av varje sorts maskin...

Mer läsning

Annons