Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag startar Vimma-Fisket

/
  • EN AV SVERIGES STÖRSTA. Henrik Eriksson från Gävle slog knock på konkurrenterna och tog hem Vimma-Fisket 2008 med det här praktexemplaret på hela 1,360 kilo.
  • Andreas

Nu drar vi igång Arbetarbladets sportfisketävling, Vimma-Fisket, extratävlingen i anslutning till den stora tävlingen A-Fisket. Tävlingstiden är 4 april till och med 31 maj.

Annons

Som vanligt kan vi konstatera att vårt distrikt står i särklass när det gäller förekomsten av stor vimma. 2009 togs en av de största vimmor som någonsin fångats i Sverige då Henrik Eriksson från Gävle lyckades landa en praktvimma på 1,36 kilo endast 32 gram från svenska sportfiskerekordet.

Henrik fångade sin vimma i Testeboån men våra två andra fina vimmavatten, Gavleån och Dalälven/Älvkarleby, är också kända för sina ”bamsingar”. I dag när tävlingen startar är det kanske Gavleån som har de bästa förutsättningarna för fångst eftersom den har varit isfri ett tag. Beträffande Testeboån kan det dröja några dagar innan fisket kommer igång, isen låg ännu kvar på vissa ställen den här veckan.

Andreas ”Adde” Holmberg, vår mästermetare här i distriktet, har redan varit ut några gånger under mars månad utan resultat. I torsdags gjorde han bedömningen att nu bör de vara på gång.

”Adde” provfiskade i Gavleån. Han fick inte upp någon vimma men indikationen på en del napp tyder på att de var och smånosade på betet.

Med sin stora erfarenhet och kunskap kunde han i princip lova att det är vimma i Gavleån nu.

Under tävlingsperioden kommer det som vanligt en hel del tillresta sportfiskare från hela vårt avlånga land till Gävle för att gå i närkamp med vimmorna. Påskhelgen kanske blir den första stora sammandragningen och sedan vid månadskiftet april/maj kulminerar säkerligen årets säsong.

Återigen får vi uppleva den härliga traditionen med tillresta sportfiskare som slår upp sina tält utmed Testeboåns stränder och fiskar i stort sett dygnet runt i jakten på ”rekordvimman”.

För dig som vill ha lite goda råd och tips om fiske efter vimma och övrig vitfisk är det bara att kolla med ”Adde” Holmberg. Han delar med sig av sina kunskaper och det bästa av allt för alla som tävlar är att ”Adde” inte får vara med i tävlingen i och med att han jobbar på Berras Sportfiske och ingår i arrangörsstaben.

I nedanstående annons på sidan hittar du regler och övrig information gällande Vimma-Fisket.

Ett litet tips – se till att du har våg och kamera med dig på fisketuren.

Under vimmasäsongen tas det en hel del andra fiskar, stäm, mört, björkna, id med flera. Är det bra storlek på dem anmäler du till vanliga A-Fisket och deltar i den öppna klassen. Hur mycket din vitfisk är värd kan du kolla i tabellen som presenteras på dagens fiskesida.

Mer läsning

Annons