Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I sommarens pussel får morfar ställa upp

/
  • BÄSTISAR. Mikael Svanbäck hänger gärna med morfar Bernt Svanbäck på sommarlovet. ”När mamma och pappa jobbar kan jag vara med morfar. Vi brukar fiska och göra en massa grejer.”
  • KOLLO. Maja Halldén, åtta år, ska på kollo i juli och lämnar mamma Mia Halldén hemma i en vecka. ”Kollo var något som jag åkte på när jag var barn. Jag har bara roliga minnen. Jag hoppas att Maja kommer att få lika roligt”, säger Mia.

Sommarlovets tio långa veckor är för många ett ändlöst pusslande med farmor och farfar, omlottsemestrar och sommarfritids eller förskola med sammanslagna avdelningar för barnen.

– Jag skulle helst vilja vara hemma hela sommaren med familjen, men det är omöjligt, säger Mia Halldén.

Annons

Med fem veckors semester att fördela över hela året, är det svårt att kunna vara ledig hela sommaren med barnen. Men det finns lösningar. Läger, fritids, mor- och farföräldrar och kompisar är några alternativ. Inte heller är det alla som åker hemifrån på semestern. En undersökning från LO visar att 31 procent av föräldrarna och 42 procent av de ensamstående föräldrarna kommer att tillbringa sommaren hemma.

Mamma Mia Halldén från Karlholmsbruk berättar att hon googlade på internet för att hitta sommaraktiviteter åt sin åttaåriga dotter Maja.

På kollo för första gången

– Hon ska på kollo för första gången. En vecka ska hon bo på Barnens ö, på Väddö i Stockholms skärgård. De hade ströplatser kvar så jag skickade iväg en ansökan. Barn boende utanför Stockholm får söka när det finns sista-minuten-platser.

Maja Halldén är inte ett dugg nervös inför att åka på kollo.

Får ta hand om djur

– Det ska bli jättekul, jag är inte ett dugg nervös. Jag ska få ta hand om djur och bada. Det är det bästa.

Tidigare somrar har Maja varit på fritids när mamma och pappa har jobbat.

– Hon trivs på fritids. Maja är framåt och social. För henne är det viktigt att få leka med kompisar. När jag någon gång kompar ut tidigare på sommaren för att hämta henne på fritids, brukar hon protestera: Åh, kommer du nu redan”, säger Mia och skrattar.

Ibland är Maja med sina tre äldre systrar, de är alla i 20-årsåldern.

– Hon dyrkar sina systrar, de är hennes idoler. Och hon trivs att vara med dem.

Fyra veckor för lite

I sommar har Mia fyra veckors semester. Det är för lite tycker hon.

– Egentligen borde det vara möjligt att ta ut föräldradagar fram tills barnet fyller 13. Nu måste man plocka ut alla dagar innan de fyller åtta. De klarar sig inte själva en hel sommar när de är åtta år. Men framför allt vill man ju som förälder umgås med sina barn, även när de blir lite äldre.

Bor granne med morfar

Mikael Svanbäck, tio år, från Gävle tillbringar mycket tid med sina mor- och farföräldrar under sommarlovet när mamma och pappa jobbar.

– Jag behöver inte vara på fritids på sommaren. Det är skönt för det är inte roligt att vara där när nästan alla kompisar är lediga. Det viktigaste med sommarlovet är att få känna sig ledig.

Morfar Bernt Svanbäck, 74 år, är pensionär och har gott om tid att umgås med sitt barnbarn.

– Vi bor grannar så Mikael kan komma över när han har vaknat på morgonen. Han brukar följa med oss till husvagnen som står uppställd i Leksand och vi åker gärna båt på Siljan tillsammans.

Mikael berättar att han i sommar ska åka med farfar till Åre och tälta. Då får morfar Bernt klara sig utan Mikael ett tag.

Mer läsning

Annons