Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsmannen överklagar

/

(Uppdaterad 19.20) Idrottstjärnan från Gävle häktades på tisdagseftermiddagen misstänkt för våldtäkt. Åklagaren Birgitta Fernlund anser att bevisläget är starkt och räknar med att åtala honom på fredag nästa vecka.

– Förhören med flera vittnen stämmer mycket bra överens med kvinnans egen berättelse, säger hon.

Annons

Mediaintresset kring häktningsförhandlingen var mycket stort. Utanför rättssalen väntade sju press- och tevefotografer från både lokala och nationella medier på att ta de enda bilder som tillåts från en rättssal, de som kan tas genom dörren när förhandlingens åhörare passerar in.

Själva förhandlingen var öppen för åhörare bara några minuter i början och när beslutet avkunnades efteråt. Idrottsmannen, i kriminalvårdens mjukiskläder och flip-flop-tofflor, såg mycket allvarlig och bedrövad ut. Från hans klubb fanns endast en åhörare, men inte som klubbrepresentant utan som vän och privatperson.


Den 18-åriga kvinnan har berättat att hon låg och sov och vaknade av att idrottsmannen genomförde ett samlag med henne. Hon skrek då och väckte sina kompisar som sov i samma mörka rum. De ringde genast polisen.


Idrottsmannen har en annan uppfattning om det som hände i bäddsoffan. Enligt hans advokat Bengt-Olov Horn ställer hans klient i stora drag upp på det som kvinnan och vittnen har berättat, till exempel att de genomförde ett samlag.
– Skillnaden är att han har tolkat det som att hon var med på det, att det var ett frivilligt samlag, säger Horn.– Om hans upplevelse av situationen och av kvinnans beteende finns det ingen annan som kan vittna, det vet bara han själv, säger Horn.
Idrottsmannen motsatte sig häktningsyrkandet och begärde att få bli försatt på fri fot.

Advokat Horn kommer redan under tisdagskvällen att överklaga häktningsbeslutet till hovrätten.
Enligt åklagaren Birgitta Fernlund är våldtäktsutredningen i stort sett färdig och bevisläget starkt. Bara några kompletterande förhör återstår. Därför räknar hon med att väcka åtal om mindre än två veckor, närmare bestämt på fredag nästa vecka.


Häktningsförhandlingen försenades några timmar eftersom tingsrätten haft svårt att hitta en ledig tolk. Ett försök att tolken följde förhandlingen från en mobiltelefon misslyckades. Från en fast telefon ett par timmar senare gick det bättre.
– Men vid en huvudförhandling vill jag ha en tolk på plats i rättssalen, säger Bengt-Olov Horn.

Mer läsning

Annons