Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ing-Marie Persson: "Det behövs någon som tar över"

Ing-Marie Persson är både stolt och imponerad över Denise och Nicoles insatser.

– De har sagt att de vill gå i mina fotspår och det är jag väldigt glad för. Det behövs någon som kan ta över.

Annons

Ing-Marie Persson är ordförande för Jane Goodall institute Sweden, där Roots and shoots ingår. Föreningens huvudkontor i Sverige finns i Furuviksparken.

– Vi samarbetar med Jane Goodall, som lärt oss allt om schimpanser. Roots and shoots står för rötter och skott. Jane säger att rötter är grunden till allt som växer, skott kan verka svaga men för att nå ljuset överbrygger de allt. Det ger så mycket kraft. Ungdomarna får ett nätverk och kan bygga broar mellan länderna.

Föreningen bedriver både utbildning för unga och räddning av utrotningshotade schimpanser och orangutanger.

– Vi utbildar människorna runt regnskogarna att de inte ska äta upp schimpanserna och orangutangerna. Den illegala handeln med schimpanser är enormt stor. Man skjuter familjegrupperna och säljer köttet på marknaden och de små ungarna säljer man som turistattraktioner. Det är en olaglig hantering. Om de upptäcks konfiskeras och placeras djuren i reservat. Jag har varit med om att konfiskera schimpanser. Det arbetet går runt tack vare donation.

Ing-Marie Persson känner igen sig själv i Denise och Nicole.

– Jag hade också drömmar om att få jobba med schimpanser när jag var elva år. Jane Godall var min idol som ung och i dag är hon min vän och samarbetspartner.

Mer läsning

Annons