Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget fel på stinget

/

Chiliplantorna skolas om och får mer utrymme för att kunna växa till sig. Minst ett ytterligare bladpar förutom de första hjärtbladen ska plantorna ha fått innan de omskolas.

Annons

Karaktärsblad kallas de blad som kommer efter hjärtbladen. De skiljer sig mer åt mellan olika växter än vad hjärtbladen gör. Vissa klena växtsorter kan behöva ännu mer tid på sig innan omskolning, för att det ska gå att hantera plantorna utan att de går sönder.

Genom åren har jag samlat på mig en massa små plastkrukor i olika färger. De återanvänds tills de går sönder. Som vanligt struntade jag i att diska krukorna förra året när jag ställde undan dem. Motivationen liksom saknades.

Nu däremot känns det viktigt att rengöra allt för att få bort eventuella bakterier och svampar som kan hota plantornas hälsa. Jag börjar alltså med att diska.

Till några av plantorna gör jag krukor av dagstidningspapper. Det finns särskilda så kallade krukmakare av trä att köpa som kan användas för att tillverka blomkrukor av tidningspapper. De är vackra redskap men det går nästan lika bra med en flaska, en glasburk eller liknande som mall.

En av mina papperskrukor råkade bli dekorerad med ett foto av en rufsig Göran Greider. Man kan fråga sig om det är ett plus eller minus ur odlingssynpunkt. Det blir kanske extra röda frukter på den chiliplanta som skolats där. Åtminstone blir det säkert inget fel på stinget.

När man omskolar kan en tesked, en glasspinne eller något annat hjälpmedel användas för att pilla loss plantan. Det brukar underlätta om jorden är fuktig. Plantorna lyfts sen i ena bladet, inte i stjälken som är känsligast.

Gör ett hål i jorden i den nya krukan och sätt ner plantan något djupare än den växte tidigare. Jorden ska nu vara mer näringsrik än såjorden som användes för några veckor sen. Planteringsjord eller blomjord brukar det stå på påsarna.

Tryck inte till jorden runt plantan. Direkt efter omskolningen vattnas i stället plantorna. Det gör att jorden packas varsamt och rötterna får ordentlig kontakt och kan ta upp näring. Men ingen gödning nu. Näringsinnehållet i planteringsjorden är nog under de första veckorna.

Mer läsning

Annons