Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innan frosten kommer

/

Pelargonerna är som allra finast och blomrikast. Nu har de kommit igång ordentligt och tyvärr är det är dags att ta in dem för övervintring. Det är lika trist varje år men det måste göras innan frosten kommer om växterna ska klara sig till nästa sommar.

Annons

Till och med min mest udda och ovanliga pelargon har blommat den senaste månaden. Det är primärhybriden Pelargonium x ardens som utvecklat mörkröda nästan självlysande blommor på en lång stängel. En verkligen hög blomstängel har den fått, upp mot en meter.

Primärhybrid betyder att ’Ardens’ är resultatet av en korsning av två vilda arter av pelargoner. I det här fallet kommer föräldrarna från Sydafrika och man märker att den har mycket vilt i sig. Det syns på stänglarna men också på de torra, förvedade och ormlika stammarna och rotknölarna.

Jag fick min ’Ardens’ på handelsträdgården där jag jobbade förra sommaren. Där har den tjänstgjort som moderplanta och därför kan man säga att den tillbringar pensionen hos mig utan krav på att ge avkomma. Annars är sticklingar av arten ganska dyra att köpa eftersom den anses svårförökad.

När jag tog hem den något kinkiga primärhybriden tappade den förskräckt alla blad och gick in i en viloperiod. Som tur var slängde jag inte pelargonen i tron att den var död och efter några veckor kom bladen och nu till slut blommorna. Jag tror att konsten är att inte sköta om den för mycket.

Medelhavsväxter och krukväxter som pelargon, citrus, fuchsia, hibiskus, oliv, fikon, nerium, bougainvillea, agave, Afrikas blå lilja och änglatrumpet ska ta in. De ska helst vintervila svalt och ljust. Ge minimalt med vatten och ingen näring under övervintringen.

Vissa övervintrande växter kan klara mörker om det är tillräckligt svalt. Omvänt fungerar lite för varma utrymmen bättre för övervintring om bara ljuset är starkt nog.

Jag provar att övervintra några vanliga zonalpelargoner i kolonistugans jordkällare. Hur lågt temperaturen kommer att sjunka vet jag inte så jag testar inte med mina mest värdefulla växter. För säkerhets skull lindar jag in de ansade pelargonerna noga i skyddande tidningspapper innan de sänks ner under jord. Om det räcker för att växterna ska överleva får vi se till våren.

Den äkta tobaken blommar nu med skära blommor. Största behållningen ger dock de ljusgröna jättebladen som lyfter fram andra växter vid samplantering. När de pyttesmå klena tobaksplantorna blev omskolade och började växa till sig växte de med besked. Snus, någon?

Mot husväggen står de ganska skyddade och kan fortsätta blomma. Och om man lägger fiberduk över de ettåriga växterna kalla höstnätter hjälper det dem att överleva ett tag till.

Mer läsning

Annons