Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ericsson varslar 2 200 anställda

Över 2 000 anställda i Sverige får lämna telekomjätten Ericsson. I Katrineholm läggs verksamheten med 400 anställda ned helt.
Ett oerhört hårt slag, enligt kommunalrådet.

Annons

– Det här är så klart en svår dag när vi varslar 2 200 personer i Sverige, men det är också den värld vi lever, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

– Det finns egentligen två anledningar till det som sker i dag. Den ena är en strukturförändring inom produktion och forskning och utveckling (FoU). Den andra är effektivitetsförbättringar. Vidare har vi reducerat antalet hårdvaru- och mjukvaruplattformar under en längre tid och vi har även ändrat arbetssätt inom FoU, säger Vestberg till TT.

Totalt varslar Ericsson 2 200 anställda i Sverige. Neddragningarna berör Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona.

Flest jobb försvinner i Stockholm – 1 125. I Borås försvinner 200 jobb, i Göteborg 140, i Kumla 130, i Linköping 120 och I Karlskrona 85 tjänster.

I Katrineholm försvinner verksamheten helt.

– Min första reaktion är att det är ett fruktansvärt slag mot de anställda och deras familjer, säger Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm.

Orten har tidigare fått hårda smällar, men rest sig, påpekar han.

– Vi tappade nästan 2 000 arbetstillfällen 2001 när Scania flyttade till Södertälje och elektronikindustrin försvann. Vi är bättre förberedda i dag, och vi kommer också att göra allt vi kan.

Redan i november flaggade företagsledningen att neddragningar var på gång.

Beskedet kom inte som en överraskning enligt telekomanalytikern Daniel Djurberg på Handelsbanken.

– Definitivt inte. Om ett företag ska spara nio miljarder kan man förutse att anställda och konsulter får lämna. Ericsson kan ju välja lite grann var besparingarna ska ske och högkostnadsländer ligger i dag sämst till, säger han.

– Ska man konkurrera med kinesiska leverantörer så är det klart att det blir väsentligt mera effektivt att spara i Sverige.

Enligt företaget har förhandlingar med de fackliga organisationerna nu påbörjats och individuella besked till de anställda som berörs beräknas ges i juni i år.

"Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm" skriver Anders Ferbe, IF Metalls ordförande i ett pressmeddelande.

– Vi är besvikna, det är frustrerande, säger Per Norlander, koncernförhandlare för alla akademiker i Ericsson Sverige.

Varslet från Ericssons är bara ett i raden när företagsledningen vill kompetensväxla.

– Det är djupt beklagligt att företaget ser det här som enda sättet, säger han.

Fler neddragningar väntar

Han är starkt kritiskt till att företaget inte satsar mer på löpande kompetensväxling. Nu åker de "gamla" ut, och nya plockas in.

– De vill i stället göra det med andra människor, säger Per Norlander.

Ericssonchefen Hans Vestberg ser det som en oundviklig väg.

– Uppfattningen man ska ha av Ericsson är att vi befäster vår världsledande roll inom alla områden vi arbetar med. Tyvärr betyder det att det ständigt måste pågå ett effektiviseringsarbete inom företaget, säger han.

Förra året anställde Ericsson 19 000 personer medan 5 000 lämnade företaget.

Mer neddragningar är att vänta på andra håll i världen, enligt Vestberg.

Mer läsning

Annons