Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klädjättarnas bomull kan vara resultat av tvångsarbete

/
  • I Turkmenistan tvingas tiotusentals människor varje år till hårt arbete med bomullsskörden. Svenska H&M medger nu att de köpt bomull från Turkmenistan.
  • I Turkmenistan tvingas tiotusentals människor varje år till hårt arbete med bomullsskörden.

Dina kläder kan komma från bomull som skördats med tvångsarbete.
H&M, Zaras ägarbolag och andra klädjättar kan knytas till inköp från en textilfabrik i Turkmenistan.
Där tvingar diktaturen medborgare att delta i bomullsskörden.

Annons

H&M och Inditex (som äger butikskedjorna Zara och Massimo Dutti) finns bland en rad storföretag vars leverantörer har handlat med textilfabriken Turkmenbashy i det totalitära landet, kan TT avslöja.

H&M medger att företaget har varit "kopplat till bomull från Turkmenistan". Av svaren från såväl den svenska klädjätten som spanska Inditex framgår att sådan handel har ägt rum relativt nyligen.

H&M handlade enligt egen uppgift senast 2014 med "vissa underleverantörer" som gjorde inköp från fabriken. Det är ett brott mot H&M:s uppförandekod som förbjuder alla leverantörer i alla led att köpa varor som är ett resultat av tvångsarbete.

"Sedan slutet av 2015 har ingen av våra underleverantörer en affärsrelation med Turkmenbashy. Sedan december förra året har vi också ytterligare stärkt våra krav gentemot våra leverantörer genom att införa ett förbud mot bomull från Turkmenistan", skriver H&M i ett uttalande.

Även Inditex säger sig ha nolltolerans mot tvångsarbete, men säger sig först i december 2015 ha brutit med Turkmenbashy, eller Turkmenbasji med svensk stavning.

Varken H&M eller Inditex vill svara på om plagg från Turkmenistan har sålts i Sverige. Källor som kan H&M:s verksamhet säger dock att det kan vara så – kedjans utbud är detsamma i princip överallt.

Även Lee, Wrangler, La Redoute och Foot Locker har varit Turkmenbasjis kunder, men säger att de brutit samarbetet tidigare. Mango, som också utpekats av fabriken som kund, har trots upprepade påstötningar valt att inte svara på TT:s frågor.

Hur enkelt vore det då för ett multinationellt företag att 2014-2015 inse risken för tvångsarbete i fallet Turkmenistan?

– Ofattbart enkelt, säger Matthew M Fischer-Daly, samordnare vid The Cotton Campaign, ett nätverk mot tvångsarbete. I nätverket ingår bland annat människorättsorganisationer som Human Rights Watch och investerare.

Fischer-Daly påpekar att bland annat Internationella arbetsorganisationen (ILO) i åratal har rapporterat om sin oro för tvångsarbetet inom Turkmenistans bomullssektor.

– Bara att knappa in "bomull" och "Turkmenistan" i en webbläsare leder till rapporter och organisationer man kan kontakta för att få mer information, säger han.

Rapporterna säger att tiotusentals framför allt offentliganställda årligen tvingas ut på fälten, annars kan de förlora sina jobb. Arbetsförhållandena beskrivs som gräsliga. Viktiga samhällsfunktioner blir också lidande: utan lärare går skolbarn miste om undervisning, sjuka får inte vård.

Turkmenbasji har inte svarat på TT:s frågor.

Det är nästan alltid längts ut i produktionskedjan som arbetsförhållandena är sämst och där priset för arbete är som lägst. Och tyvärr har företagen sällan någon koll på den produktionen, enligt Oscar Ernerot, ombudsman på LO:s internationella enhet.

– H&M kan knappast vara förvånade över att det blir ett väldigt lågt pris, men priset för människan väldigt högt, säger han.

Oscar Ernerot anklagar också regeringen för senfärdighet. Sverige har ännu inte ratificerat ILO:s protokoll mot slavarbete.

– Om ett land som Niger kan göra det är det ju väldigt märkligt att Sverige med en regering som leds av en före detta fackföreningsledare inte kan göra det, säger Oscar Ernerot.

Med den stora flyktingvågen som kommer till Sverige blir godkännandet av ILO-protokollet extra aktuellt och viktigt, då risken ökar för att hamna hos arbetsgivare som är mindre nogräknade, enligt Ernerot.

Mer läsning

Annons