Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SDU-toppar utesluts ur SD

/

Sverigedemokraternas partistyrelse beslutade i dag att utesluta SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne ur partiet.
– Vi har klarlagt att de inte är Sverigedemokrater, och då har de inte i vårt parti att göra, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof vid en presskonferens.

Annons

Enligt Jomshof är det inte enskilda misstag som ligger bakom uteslutningarna.

– När det börjar bli väldigt många misstag träder det fram ett mönster. Det är klart att i efterhand skulle vi kanske ha agerat tidigare. Vi måste definitivt vara självkritiska, säger han.

Kasselstrand och Hahne ska, enligt Jomshof, ha haft kontakt med och skyddat personer och rörelser, bland annat Nordisk ungdom, som har extrema och antisemitiska åsikter. Dessutom har de båda ljugit för partiledningen om sitt agerande i flera frågor.

– Det är helt oacceptabelt, säger Jomshof.

– Man har uppträtt på ett moraliskt tveksamt sätt och skadat moderpartiet.

Medlemsutskottet har totalt utrett 24 personer, varav sju personer nu utesluts. Dessutom har sex–sju av dem själva valt att lämna partiet.

– Samtliga har haft bevisade och tydliga extremistkopplingar, säger Jomshof om dem som valt att lämna partiet.

Jomshof säger att när det gäller uteslutningarna fanns "en förkrossande majoritet" i partistyrelsen men i ett fall var det en ledamot som inte ville gå så hårt fram:

– Det var mot Hahne där man yrkade på en kraftig varning och inte på uteslutning.

Jomshof säger att SD markerar väldigt tydligt mot extremism, att uteslutningarna är tråkiga ärenden men ett nödvändigt ont för att inte extremister ska komma in i moderpartiet via ungdomsförbundet:

– Det är en liten grupp som kan ställa till väldigt stor skada om de får härja fritt.

Båda SDU-topparna har förnekat anklagelserna och anser att det är Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, som ligger bakom uteslutningarna.

– Styrelsen är bara en ratificeringsinstans för Mattias Karlsson. De är ett gäng marionettdockor, säger Kasselstrand till TT utanför SD-ledningens möte.

William Hahne tänker inte försöka bli omvald i SDU, men sitter kvar tills ungdomsförbundet väljer ny styrelse. Däremot tänker han sitta kvar som vilde i Stockholms kommunfullmäktige.

– Jag vet att jag representerar en stor del av sverigedemokratiska väljare och Stockholmsväljare och jag kommer fortsätta representera dem, säger han.

Distriktsordförande i Skaraborg, Oskar Lindblom, kommer att lägga en motion till SD:s landsdagar för att få uteslutningarna upphävda då, enligt William Hahne.

– Det har varit en skenrättegång från början till slut, säger Hahne.

– Jag tror att vi kan få uteslutningarna upphävda i november, säger SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand i en kommentar.

Jessica Ohlson är just nu förbundssekreterare för SDU men kommer att kandidera som ordförande. Hon anser att beslutet att utesluta Kasselstrand och Hahne är felaktigt.

– Det här är en demokratisk katastrof, säger hon.

Hotet om uteslutning har vållat intern kritik i partiet. I förra veckan kallade delar av styrelserna för SDU och SD i Stockholms stad i en artikel på DN Debatt hanteringen för "det största angreppet på interndemokratin i Sverigedemokraternas historia".

– Jag tror att partiet kommer att överleva som sådant. Men jag har haft anmärkningen på hur processen har skötts, säger SD:s tidigare partisekreterare Björn Söder till TT när han får frågan hur mycket processen skadat partiet.

– Det kunde ha skötts bättre från ungdomsförbundets sida men också från partiets sida.

Om uteslutningsbeslutet säger han:

– Det fanns ganska vedertagna bevis för att de har ljugit inför partiet. Sedan var det två fall där jag gick emot mot partistyrelsen.

TT: Vilka var det?

– Jag behöver inte säga några namn nu men det var längre ner på listan.

Sedan bekräftar han för TT att i Hahnes fall var rösterna för uteslutning 14–1 i partistyrelsens och 15–0 i Kasselstrands fall. Han vill inte namnge den som röstade emot uteslutningen av Hahne, men det var inte han själv.

– Jag tycker att det här i tråkigt, sade tidigare partiordföranden i Sverigedemokraterna, Mikael Jansson, när han lämnade partistyrelsens möte efter uteslutningsbesluten.

(TT)

Mer läsning

Annons