Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige inför gränskontroller – "Migrationsverket under stort tryck"

/
  • Sverige inför tillfälliga inre gränskontroller i morgon, bekräftar inrikesminister Anders Ygeman (H) och Migrationsverkets Mikael Hvinlund vid en presskonferens i Rosenbad på onsdagskvällen.

Regeringen inför tillfälliga gränskontroller från och med i morgon, uppger inrikesminister Anders Ygeman på en presskonferens. Det kommer att gälla både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland.
– Migrationsverket är under extremt stort tryck, säger Ygeman.

Annons

LÄS OCKSÅ: Jenny Wennberg: Asylrätten måste värnas

Han säger att det är Migrationsverket som har begärt inre gränskontroll, något som sedan regeringen ska besluta om på torsdagen. Kontrollen ska börja gälla från klockan 12 på torsdagen och gälla i tio dagar.

Ygeman säger också att regeringen ska trycka på rederier som kör färjor till Sverige att införa identifikationskontroller vid upprättandet av passagerarlistor. Detta ska göras så snart det är "praktiskt möjligt" men barn som reser med vårdnadshavare som kan identifiera sig undantas.

Regler är uppfyllda

Enligt Ygeman är polisen bedömning att Schengenunionens regler, vad gäller hot mot inre ordning och säkerhet, är uppfyllda och gör att gränskontrollerna kan införas.

De tio dagarna kontrollerna ska gälla är så länge ett Schengen-land på egen hand kan besluta om efter att ha anmält det till EU.

På frågan om Miljöpartiet står bakom beslutet om gränskontroller hänvisar Ygeman till regeringens gemensamma beslutsansvar.

– Regeringen står samlad bakom regeringens beslut, där finns det inga alternativ.

Partier informerade

Ygeman uppger också att samtliga riksdagspartier som stod bakom migrationsuppgörelsen har informerats om regeringens beslut.

Folkpartiet kommer att stödja regeringens beslut om tillfälliga inre gränskontroller, uppger Roger Haddad, folkpartistisk riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson i justitieutskottet i frågor kring rikets säkerhet, polisen och gränskontroller.

"Situationen är extraordinär, det visar inte minst Migrationsverkets uppdatering i kväll. Självklart får detta konsekvenser för den allmänna säkerheten om Sverige, på grund av det stora inflödet av flyktingar vid sidan av alla andra som reser in, inte längre har kontroll över vilka som faktiskt reser in i vårt land", skriver han i ett mejl till TT.

Folkpartiet har även föreslagit att beredskapspolisen återinsätts för att stötta polisen och Migrationsverket.

Mer läsning

Annons