Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer är starkare än killar, vad gäller förkylningar

Att män blir sjukare än kvinnor är en myt som länge florerat, men nu har det faktiskt bevisats. Forskare på Johns Hopkins-universitetet har publicerat en studie som visar att "man flu" inte längre är en myt skriver Aftonbladet.

Annons

Enligt studien drabbas män hårdare av influensaviruset än kvinnor. Anledningen till varför influensan inte biter lika hårt på kvinnor kan vara deras mängd av östrogen. Att män blir sjukare kan ha att göra med deras brist av könshormonet.

LÄS OCKSÅ: Äldre får antibiotika i onödan

Forskarna genomförde studien genom att behandla näsceller från män och kvinnor och applicerade det kvinnliga östrogenet på vissa av cellerna. Sedan infekterades cellerna med influensaviruset och då kunde man konstatera att cellerna som innehöll östrogen var mer motståndskraftiga mot viruset än de som inte innehöll det.

Det tyder starkt på att östrogen ger kvinnor ett starkare skydd mot virusinfektioner, och att de därför blir mindre sjuka av dem.

LÄS OCKSÅ: En varm näsa håller dig frisk

Östrogen finns naturligt hos både män och kvinnor, men kvinnor har betydligt mer av det, vilket forskarna alltså tror ger dem ett bättre försvar.

Mer läsning

Annons