Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insättningar och uttag i ekosystemet

/

Ett inslag på tv-nyheterna berättade nyligen om hur forskare anser att ekologisk odling inte är bättre för miljön än konventionell odling.

Annons

Vatten på kvarn för de som säger att ”Det spelar ingen roll vad jag väljer att köpa, allt är samma skit i alla fall”. Jag håller inte med.
Jag vet att det läcker ut näring i våra vattendrag även från ekologisk växtproduktion, men det är inte det enda problemet att ta hänsyn till. Det är inte så enkelt som att konventionell odling därför är lika bra, eller dålig, för miljön som ekologisk.
För det första finns det vetenskapliga undersökningar utförda av forskare som visar på det motsatta. Det vill säga att ekologisk odling ÄR bättre för miljön på många sätt. I den välrenommerade tidskriften Science publicerades till exempel redan för flera år sedan resultaten från en undersökning, vilken jämförde konventionell odling med ekologisk ur flera olika aspekter. Det ekologiska alternativet visade sig ge ca 20 % mindre skördar, men å andra sidan kunde mängden gödning nästan halveras och bekämpningsmedel minskas med 97 %.
Om man jämför insättningarna med uttagen är alltså ekologisk odling betydligt mer energi- och kostnadseffektivt, samtidigt som man slipper använda ens i närheten samma mängder gifter.
En annan väldigt viktig fördel är att de ekologiskt odlade jordarna visade sig innehålla betydligt mer mikrobiologiska organismer och fler smådjur och insekter även ovan jordytan. Dessa är tydliga tecken på ett friskt ekosystem, och påverkar den biologiska mångfalden i flera led.
Okej, om monokultur och maximala skördar på kort sikt är det som önskas, då är ekologiskt bruk av jorden dåligt. Om man föredrar bevarad biologisk mångfald, odlingsjordar som håller utan att utarmas och mindre besprutning är det ekologiskt som gäller.
Samma sak i trädgården, oavsett om det som växer där är bär, träd, grönsaker eller perenner: Uppbyggnad av jorden genom tillförsel av organiskt material, som till exempel kompost, skapar en långsiktigt hållbar trädgårdsmark. Konstgödsel ger snabb effekt, men kortvarig. Besprutning med kemikalier skadar ofta även nyttiga insekter och svampar, och man tvingas spruta igen och igen eftersom balansen är rubbad.
Känns det dyrt att köpa ekologiskt producerade grödor i butiken, välj åtminstone ekologiska produkter då och då. Ett miljövänligt gödselmedel till trädgårdsväxterna eller några sorters ekologiska fröer inför nästa sådd. Många ekovaror betingar numera faktiskt samma pris som vanliga varor.
Att välja ekologiskt är en politisk handling. Oavsett om man tror att det är bättre eller ej för hälsan och miljön med ekologiskt, är det ett sätt att ta ställning, att visa vad man vill ha. Och det är det som kommer att göra skillnad. Välj själv.

som föredrar mångkultur framför monokultur

Mer läsning

Annons