Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspireras – och planera!

/

Vad passar bättre i julklapp till den trädgårdsintresserade än en bok? Man kan alltid ge en till sig själv att mysa med under vintern. Bland trädgårdsböcker utgivna under året finns många som handlar om ätbart. Det är fortsatt populärart att odla sina egna grönsaker.

Annons

Lena Israelssons Handbok för köksträdgården har kommit i uppdaterad utgåva med många nya bilder och en del reviderade fakta. Det här är den mest kompletta boken om grönsaksodling, självaste grönsaksodlarbibeln. Rekommenderas om man inte redan har den förra upplagan som håller än!

Tyvärr kan jag inte säga samma sak om Den lättskötta köksträdgården av Clare Matthews. Vackra och inspirerande bilder och goda idéer, men fakta om grödorna inte riktigt anpassade för svenska förhållanden. Detsamma gäller för Richard Birds 200 gröna tips för kökslandet.

Makarna Marie och Björn Hansson har som vanligt varit grundliga i den bearbetade utgåvan av Köksträdgårdens historia. Boken innehåller intressanta växtlistor och avhandlar trädgårdar från Mesopotamiens till egnahems- och koloniträdgårdarnas Sverige. Här får man veta att kolonirörelsens mål var att den arbetande mannen skulle vinna värdighet genom bedrifter på täppan och det i sin tur skulle hålla denne borta från flaskan. Jag tänker road på dagens fester på kolonin och hur dåligt den idén emellanåt funkar i praktiken.

Bland grönsakerna hör sommarblommorna hemma. I boken Sommarblommor – förnya i rabatter och krukor finns bra steg-för-steg-beskrivningar. Inger Palmstierna har gett sig på att beskriva utbudet av sommarblommor. Växterna är bland annat sorterade efter vilken färg de kan blomma i vilket gör det svårt att hitta. Men samtidigt gör indelningen troligtvis att boken kommer att fungera längre över tid eftersom det kommer så mycket nytt på sommarblomsfronten varje år.

Carina Bergius har koncentrerat sig på en enda färg i sin bok Drömmen om en vit trädgård. Fokus ligger på att inreda ute mer än på trädgårdsodling även om man får många tips på vitblommande växter. En snygg och inspirerande bok med bilder från besök i flera trädgårdar för den som gillar den vita stilen.

En mindre sparsmakad trend handlar det om i Romantisk trädgård av Kerstin Engstrand. Här dominerar flerfärgad blomsterrikedom som i den gammaldags trädgården, även kallad mormorsträdgård eller cottage garden. Även i denna bok hämtas idéer från kända trädgårdar.

För att väga upp allt julrött och glittrigt följer jag den vita inriktningen när det gäller julblommor inomhus. Nyss slog hyacinterna ut.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons