Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till ny kärnkraft

/

(Uppdaterad 12:15)De fyra borgerliga partiledarna är överens om energipolitiken, erfar TT. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs.

Annons

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt återstår ett par år av utredningar och lagstiftning innan allt i överenskommelsen är på plats.
Frågan är då hur industrin ska veta att den gäller, eftersom allt kan ändras i valet 2010.
– De förstår den politiska signalen, och det var därför det var viktigt att ge det här beskedet. Med detta som grund kan både det förnybara men också kärnkraftens intressenter nu veta vad som långsiktigt gäller, sade Fredrik Reinfeldt till TT.
TT: Men hur ska de veta det om de inte vet hur blocköverskridande det blir? Allt kan ju ändras 2010.
– Vi hoppas ju att det ska gå att finna ett stöd inom socialdemokratin. Om det inte är möjligt, om Mona Sahlin markerar att det nu är Maria Wetterstrand och Miljöpartiet som styr över svensk socialdemokrati när det gäller miljö- och klimatfrågor, ja då blir det en tung valfråga 2010. Och då blir förutsättningarna för att garantera den här långsiktigheten att alliansen blir omvald, sade Fredrik Reinfeldt.

– Andra länder kan investera i Sverige i förnybar energi, sade Maud Olofsson.
– Åter är det en historisk dag, naturligtvis en historisk dag för C. För min del innebär det att vi alla fyra partier kan ta ett steg in i ett hållbart samhälle. Jag gör det här för mina barn och barnbarn, sade Maud Olofsson.

– C har inte ändrat åsikt när det gäller kärnkraften, men vi kan leva med att kärnkraft under överskådlig tid kan vara en del av svensk elförsörjning, sade Maud Olofsson.

När Som-institutet för ett knappt år sedan genomförde en opinionsundersökning om kärnkraften tyckte 39 procent att de hade ett mycket eller ganska stort förtroende för kärnkraftsindustrin. På frågan om de ville att kärnkraften skulle användas eller avvecklas på lång sikt svarade nära hälften, 49 procent, att kärnkraften borde användas. 31 procent var för en avveckling och 20 procent hade ingen åsikt i frågan.

 

Mer läsning

Annons