Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag avslöjade tomtebluffen

På julafton brukade vi förväntansfullt spana ut i vinterkvällen och längta efter att den rödklädda gestalten skulle komma.

Annons

 Vi släckte lamporna inomhus för att lättare kunna se ut i mörkret. Det var fantastiskt spännande när vi äntligen skymtade en lykta borta vid skogsbrynet och tomten sakta närmade sig med en säck över ryggen. Det var förstås lite läskigt också. Vår tomte var barsk och tog tacksamt emot vatten i ett pyttelitet glas på fot. Vem var det egentligen där under masken?

När jag var sex eller sju år kom det en annan tomte. Hon hann knappt kliva över tröskeln innan jag kände igen henne, det var grannen Laila.

Under tiden som hon delade ut klapparna, betedde jag mig som en misstänksam Poirot och ställde näsvisa frågor. Jag undrade var den riktiga tomten höll hus. Hon svarade att han var sjuk och att hon, tomtemor, hade fått rycka ut i stället. Jag frågade då varför tomtemor hade skägg. Jag påtalade att hon hade likadana örhängen som Laila och att rösten också var väldigt lik. Men de vuxna hade rationella förklaringar på allting. Triumferande talade jag till slut om att jag visste att det var Laila som var utklädd till tomte, kanske lite besviken över att mysteriet inte var mer svårlöst än så.

Ingenjörsföretaget Sweco har gjort en kvalificerad beräkning av hur tomtens julklappsrutt måste se ut för att tomten ska ha en chans att hinna med 2,5 miljarder hem. Släden måste köras i 5 800 kilometer i timmen, drygt 1,61 kilometer per sekund – annars spricker tidplanen. Det kan jämföras med en rymdfärja som dånar upp i rymden i farten 7, 87 kilometer per sekund. Om tomten kommer till dig på julafton måste hela leveransen avklaras på 34 mikrosekunder.

Räknenissen på Sweco vill dessutom flytta på tomtens hemvist för att få en mer tidseffektiv resa. Startar tomten färden från traditionella Nordpolen kommer han nämligen inte att hinna dela ut allt, hur han än bär sig åt. Men om tomten lyfter från centrala Kirgizistan i Centralasien och kör mot jordrotationen har han två dygn på sig. Andra har räknat ut att tomtens färd borde sluta med katastrof. Kombinationen av fart, miljarder paket och atmosfärisk friktion borde helt enkelt förvandla hela ekipaget till ett glödande inferno på mindre än en sekund.

Okej, det bevisar kanske att tomten inte far fram med släde och flygande renar. Men vilken grå och tråkig värld vi skulle ha utan fantasi och magi. Det är klart att ingen ska försöka övertala barnen att tomten finns när de kommit på att tomten faktiskt är någon bekant som agerar tomte dagen till ära. Men låt tomten komma på julafton och förstör inte stämningen med att prompt berätta vem som finns bakom förklädnaden. Även om de flesta vet att han inte finns så blir alla så glada av att se honom.

Mer läsning

Annons