Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag förvandlades till en treårig Hulk

Annons

Jag tömde lungorna och skrek allt vad jag orkade. All ilska exploderade i ett illvrål. Jag förvandlades till en frustrerad treåring som skriker när ingen lyssnar på henne. Allt stannade upp i köket. Storebror kom av sig i sitt sparkande och skrikande vredesutbrott. Lillasyster upphörde att gråta och tittade förskräckt upp på sin, annars hyfsat normala, mamma som plötsligt betedde sig som Hulken. Sedan började hon gråta igen. Storebror sprang och gömde sig.

Mina stämband värkte. Vad hade jag gjort? Vilken annan förälder skulle skrika åt sina barn på det sättet? Hade det hörts ut? Jag skämdes. Det var inte meningen att bli så arg. Jag hade tjatat, hotat och mutat – utan resultat. Och egentligen var det väl inte bara ungarna jag var arg på. Jag var en värdelös mamma, riktigt usel.

Jag plockade upp min lilla dotter och tröstade henne. Hon sneglade lite misstänksamt mot mig först. Sedan letade vi reda på storebror och jag gav honom en kram och bad om ursäkt. ”Förlåt att jag blev arg. Mammor ska inte bete sig så där”.

Sedan satte vi oss i soffan och läste en bok. Här skulle kompenseras med kopiösa mängder mys.

Fortfarande kan sonen påminna mig: ”Mamma, kommer du ihåg när du blev jättearg och skrek så där högt?”

Jag är ingen solskensmorsa. Det händer att jag tappar tålamodet och höjer rösten men jag ångrar mig alltid efteråt. Speciellt på kvällen när de sover som små änglar, då kan jag inte fatta hur någon någonsin skulle kunna bli arg på dem.

Femåringen märker på en tusendels sekund om jag är grinig. Ibland säger han att han vill byta ut mig mot en glad mamma. Fast jag vill ju hemskt gärna vara en Jesper Juul-praktiserande mamma, en som ”bemöter och bekräftar barnets känslor”. Men det är förbannat svårt när ungen ligger raklång framför legohyllan i affären och gallskriker. Det enda jag vill bekräfta då är en nödutgång.

Nu ska jag träna på att vara en glad mamma och ladda för att orka vara det resten av året. Jag går på semester några veckor men Små & stora fortsätter varje måndag hela sommaren.

Ha en riktigt skön sommar och ta det lugnt.

Jag och femåringen har pratat om att vi ska dra ut alla täcken, kuddar och gosedjur på den stora studsmattan och sedan ska hela familjen sova under bar himmel någon varm sommarnatt. Det blir ett miniäventyr, och förhoppningsvis ett roligt minne att väga upp de bråkiga stunderna med.

Mer läsning

Annons