Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag kan inte ta tillbaka varenda tidning

/

I går var en sån där dag jag bara ville gå hem och krypa ner under täcket igen. Nu gick inte det tyvärr. Och såklart ska man stå för det man gjort, det lär jag ju mina barn.

Annons

Men det var lite jobbigt där ett tag. Som när den femtielfte upprörda/ursinniga personen ringde och ville säga upp tidningen för att jag hade hetsat mot folkgrupp.

Jag bara: Eh, förlåt det var inte meningen. Det blev något slags missförstånd, bara.

Alltså så här. Som reporter vill man ju alltid att det man skriver i en artikel är sant och korrekt. Men vissa gånger känner man att det liksom är extra viktigt att man håller fingrarna i styr på tangentbordet. Annars är sådana här reaktioner att vänta.

Jag talar förstås om vargar, rovdjurspolitik och jakt.

Skriver man om det här ämnet kan man visserligen alltid vänta sig massor av kommentarer till sin artikel. Det är rovdjurshatare mot rovdjurskramare och påhoppen på varandra haglar, så att man bara vill vråla: Orka! Jo, jag vet mycket väl att det finns mycket vettigt folk både bland jägarna och den andra sidan, men de som syns mest i kommentarsfälten är ju faktiskt de något mer extrema, om man säger så.

I alla fall. Om en enkel artikel om hur många jägare som ska jaga hur många vargar under licensjakten (rena sifferfakta) kan få debatten att gå het på tidningens hemsida med krav (från båda sidor) på en mer nyanserad bevakning av frågan av Arbetarbladet, så fatta vad en artikel med felaktiga uppgifter kan göra.

I gårdagens tidning skrev jag i en mening att vargen som dödats illegalt norr om Ockelbo var tjuvskjuten. Det stod också i rubriken. Men det stämde inte och oavsett hur det kom sig att jag uppfattade att det var så det låg till, var det fel att det stod så. Som jag skriver i dagens artikel är dödsorsaken ännu inte fastställd. Däremot går det en massa rykten om att vargen körts ihjäl med skoter.

Jägarsidan kände sig i alla fall mycket upprörd och kränkt. För när jag skrev skjutning så pekade jag ju indirekt ut en jägare. Vilka andra har vapen förutom gangsters? Vad skulle en gangster göra på en is mitt ute i bushen? Medan en skoteråkare inte alls behöver vara jägare.

Så i går var det inte bara rovdjurskramarna som blev påhoppade, utan även jag. En person undrade om mitt dolda mål var att spä på en redan förgiftad debatt för att sälja fler lösnummer. Men, nej, några sådana baktankar har jag inte.

På webben ändrade vi blixtsnabbt redan i går morse och tog bort ordet tjuvskjuten (vi vågade heller inte skriva orden tjuvskytt eller tjuvjagad utan ändrade till ett neutralt dödad). Men tyvärr, som någon av er föreslog, jag kan inte ta tillbaka varenda tidning som gick ut i brevlådorna i går morse och sudda. Ni får nöja er med en rättelse i dagens tidning samt den här krönikan.

Mer läsning

Annons