Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag trodde jag hade fått blindtarmen”

/
  • Killar borde få veta mer om mens. Mens är pinsamt tycker Jacqueline Zune, Anna Wallius, Ida Roswall och Sofie Lundberg. Killarna kunde vara jobbiga på högstadiet och retas hånfullt om PMS och lingonvecka. ” Då skämdes jag, även om jag inte hade mens just då”, säger Anna ”Men killarna tyckte nog egentligen att det var ganska spännande”, tillägger Jacqueline. Därför borde killarna också få information i skolan om vad mens är.

Första mensen kan vara jobbig, pinsam, skrämmande och äcklig.


– Jag trodde att jag hade fått blindtarmen. Men sedan när blodet kom fattade jag vad det var, säger 18-åriga Sofie Lundberg.

Annons

Sofie Lundberg trodde att hon var sist av alla i klassen när hon fick sin mens vid 14 års ålder.

– Man ville ju inte vara den som är först i klassen men man ville ju inte heller vara den som var sist.

Mens var inget det direkt pratades om i klassen. Men det märktes på gympan vilka tjejer som helt plötsligt inte längre ville vara med.

Anna Wallius var 14 år och bodde hos sin pappa när första mensen kom.

– Jag tyckte att det kändes pinsamt att prata om det med pappa så jag berättade för min kusins mamma. Hon köpte mensskydd åt mig.

Jacqueline Zune var elva år.

– Hela skolan skulle åka och bada dagen efter så mamma köpte tamponger åt mig. Men jag satte nog in den fel för det gjorde ont. Och jag tittade bakåt hela tiden när jag simmade för jag var orolig för att det skulle läcka blod i vattnet.

På högstadiet kunde det vara jobbigt. Killarna retades om PMS och lingonvecka. Tjejerna smusslade med mensskydd och oroade sig för att det skulle synas att de hade mens.

– En gång när jag sov jag över hos en kompis mensade jag ned hela sängen. Tröjan var blodig nertill och kudden och täcket. När jag skulle in på toaletten mitt i natten var jag tvungen att passera hennes storebrors sovrum. Han och hans flickvän var vakna när jag rusade förbi. Jag skyllde på att jag hade blött näsblod, berättar Anna.

– Det är konstigt egentligen, det är ju världens mest naturliga sak. Men det har väl att göra med åldern också, säger Jacqueline.

– Nu är det tvärtom. Vi går i en klass med bara tjejer. Ibland kan någon ropa ”är det någon som har en tampong” och sedan svisch kommer det en tampong flygande genom klassrummet.

De tycker att informationen i skolan, på mellanstadiet och högstadiet, borde vara bättre och att killarna borde få samma information som tjejerna.

– Man vill ju veta vad som är normalt och varför man får mens. Det är inte alla som vågar prata med sina föräldrar, säger Ida Roswall.

– Det borde vara någon yngre, max 25 år, som pratar om det i skolan. Jag tror att eleverna skulle lyssna mer uppmärksamt då.

– Ja, varför inte? Vi ser fel på menstruationen i Sverige. I andra länder kan det vara något stort, en flicka som är på väg att bli en kvinna, säger Anna.

Ida Roswall håller med.

– Då skulle det kanske bli lättare och mer naturligt att prata om det också.

Annons