Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill ju bara vara världens bästa mamma

Annons

Hur blir man en bra förälder? Hur blir man en perfekt förälder. Hur blir man världens bästa förälder? Please, give me a sign.

Jag må skriva mediokra artiklar, noja mig om allt, ha orensade blomsterrabatter, bo i ett halvrenoverat hus, ha tragiskt få fritidsintressen, en kropp i förfall och slitna hårtoppar men jag vill banne mig inte vara en dålig förälder. Barnen och deras välmående är det jag värderar högst. Jag vill att de ska vara lyckliga, självständiga och trygga. Ska det vara så mycket begärt?

Men det känns som att hur jag än gör så kommer jag att göra något fel. Hur vet jag vad som är rätt för mina barn när jag knappt vet vad som är bäst för mig själv?

Hur kommer mina misstag att påverka barnen. Kommer de att hata mig när de växer upp? Tänk om de säger upp kontakten och flyttar till månen. Eller de gör kanske något kreativt av sitt hat och bygger upp en hel karriär på att skriva böcker och göra filmer som alla skildrar deras usla mamma. Jag har kanske rentav närt en ny Bergman vid min barm.

På senare år har föräldrarnas ansvar för hur ett barn mår lyfts fram allt mer. Förut kunde föräldrar undra vad det var för fel på barnet men i dag söker föräldrarna i stället felet hos sig själva och frågar sig: Vad har jag gjort för fel för att mitt barn ska må så dåligt? Vi ska ju vara så förbannat duktiga hela tiden. Därför är det rätt skönt att få höra från en ”expert” att det inte finns några perfekta föräldrar.

Men förhoppningsvis kan du lära av dina misstag och göra på ett annat sätt nästa gång. Den som alltid är rationell och fyrkantig lär inte sitt barn någonting om den oförutsägbara världen. Och för att kunna veta vad våra barn behöver för att må bra måste vi, som Helena Harrysson så klokt påpekar, faktiskt ta oss tid att lära känna dem.

Anne Sjödin

Mer läsning

Annons