Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ville helst slinka in bakom ett draperi

Annons

Det pratades en del om hur ont det kunde kännas, hur mycket blod det skulle komma och om tjejer som hade stoppat upp tampongen så långt att de inte fick ut den igen. Men när den första mensen väl kom var det inte så dramatiskt utan mest pinsamt. På ett så diskret sätt som möjligt talade jag om för mamma vad som hade hänt. Och sedan hade jag ingen lust att prata mer om det. Mamma trodde att det kanske skulle vara lättare för mig att tala om det med min yngsta moster, som bara är några år äldre än jag.

Mamma skjutsade oss till affären. Vårt uppdrag: vi skulle köpa mensskydd åt mig. Min moster klev fram till hyllan med en mängd olika märken av bindor och tamponger. Jag tyckte att hyllan var alltför synligt placerad i affären. Helst hade jag velat slinka in bakom ett draperi, ett sånt som videobutiker har för p-rullar.

”Vilken sort vill du ha? Vad tycker du om de här då? Med ett par jeans på förpackningen, de är väl tuffa?”

Jag kände rodnaden stiga. Någon hade lika gärna kunnat ropa ut med megafon: ”Lystring, lystring alla i butiken. Vi har en tolvårig flicka här i dag som fått sin mens och nu ska hon köpa bindor. Den som kan gissa vilket märke hon väljer vinner 100 kilo blodpudding och en årsförbrukning av lingonsylt.”

Hur skulle jag kunna veta vilket märke som var bäst? Ta vilka som helst. Jag ville bara komma ut härifrån. Jag skyndade mig ut till bilen där mamma väntade. Min moster köpte jeanspaketet åt mig.

När mensen väl hade gjort entré gällde det att dölja den lika väl som hemligstämplade Säpo-handlingar. Att blöda igenom var väl ungefär det mest katastrofala som kunde inträffa i tonåren.

Men varför är det så pinsamt med mens? Hade inställningen varit densamma om det varit killar som menstruerat? Då hade vi kanske haft stolta mensritualer eller särskilda lediga PMS/mensdagar.

Hela kvinnokroppen anses väl i många fall vara ett problem som måste åtgärdas. Det är cellulitkrämer, bröstoperationer, hårborttagningsmedel och bantningskurer.

I reklamen är mensblodet blått, bindorna är ultratunna och osynliga, kvinnorna ska helst inte ens märka av att de har mens eftersom de är fullt upptagna med att hoppa fallskärm och hjula fram på gatorna i korta kjolar. Typ så.

Mer läsning

Annons