Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Januari

/

Annons

Daniel Gunnarssons bil startar inte. Svärfar Lasse Jonsson försöker hjälpa till, men det vill sig inte riktigt. I januari 2010 uppmättes minus 30 grader i Gävle, den lägsta januaritemperaturen sedan krigsvintern 1942.

Daniel var inte ensam om sitt dilemma. Vi var många som svor och slet med våra vintertunga bilar. Jag skruvade loss batteriet till min Toyota och tog med det till redaktionen i Sandviken för att det skulle tina. Jag satte tillbaka det och tiggde kabelhjälp av min chef. Jag lånade en batteriladdare och placerade kupévärmaren under huven. Inget hjälpte.

Jag lånade en bil, tog med mig batteriet och körde ut det till en verkstad för laddning. Då startade bilen. Men ett dygn senare var det klippt igen.

Under tiden hade tanklocket och samtliga dörrar till bilen frusit igen. Med mössan neddragen över huvudet och snoret frostat på överläppen sparkade jag loss dörrar och lock, använde hammare och skruvmejsel för att bända upp. Däcken sjönk ihop i takt med livsmodet.

En dag i juli när jag tittade på den skinande varma lacken slogs jag plötsligt av minnet. Men så där kunde det väl inte bli igen? Tänkte jag fram till i slutet av november. Då fick jag plocka fram hammaren igen.

 

Eva Carlsdotter

Mer läsning

Annons